Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2017. Március 27. 19:24, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia, foto: Beregszászi Balázs

Szobrot avatott az Alapítvány a Városért Kuratóriuma

Szobrot avatott az Alapítvány a Városért Kuratóriuma

Groffits Gábor mellszobrát avatták 2017. március 24-én a Széchenyi Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Kar Műszaki Intézetének előcsarnokában.

Az esemény szervezője az Alapítvány a Városért Kuratóriuma

Az avatáson megemlékező beszédet mondott Láng Ágostonné, az Alapítvány a Városért Kuratórium alapító tagja, Dr. Nagy Györgyné, a kuratórium elnöke és Wehner Tibor művészettörténész. A műtárgyat megőrzésre átvette Dr. Szalka Éva dékán.

Groffits Gábor (Tótmegyer, 1880. március 21. – Keszthely, 1957. március 19.) egyetemi tanár, szakíró, építészmérnök, a Magyaróvári Gazdasági Akadémia igazgatója, tanára és dékánja.

Oklevelét a budapesti Műegyetemen szerezte, majd németországi tanulmányok után a Keszthelyi Gazdasági Akadémia műszaki tanszékének rendes tanára lett. 1930. október 17-étől a Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémia igazgatója, majd a Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Főiskola névre keresztelt intézmény első dékánja 1945-ig.

Ő építette az első vasbeton hidat Magyarországon. Istállói, tejháza, silói ma is állnak. A helyben fellelhető építőanyagok felhasználását szorgalmazta. Gazdasági Építészet c. könyve három kiadásban jelent meg.

Szívügyének tekintette a kutatómunka lehetőségeinek biztosítását és a tanszékek korszerűsítését. A legjobb tanárok között tartották számon. Szerkesztője volt a Köztelek című lap építészeti rovatának, a gazdasági építészetről megjelent munkáiból a mezőgazdasági szakemberek sokat tanultak.

1935 és 1944 között, mint felsőházi tag az országgyűlésben, többször is szót emelt a mezőgazdasági felsőoktatás érdekében. 1945-ben munkahelyének elhagyására kényszerült.
Keszthelyen az akadémia kultúrtechnikai tanszékét vezette 1949. évi nyugállományba vonulásáig. Itt halt meg 1957. március 19-én.

foto: Hatvani Emőke

A mellszobort Majoros Áron Zsolt szobrász készítette, aki 2001-2008 között Kő Pál tanítványa volt. A művész kifejezetten fával, kővel és fémmel dolgozik. Korongokból, láncszemekből. lemezből alkotja acélszobrait. Majoros Áron Zsolt művei hazai és külföldi kiállításokon egyaránt rész vesznek, ahogyan múzeumokban és magángyűjtéknél is fellelhetünk belőlük példányokat.

Köztéri alkotásai közül kettő Mosonmagyaróváron látható: Kormos István portré és a Halmos László emléktábla.

A két koszorút az Alapítvány a Városért Kuratóriuma és az Széchenyi Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Kar tette le az avatáson

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 01. 16:09, csütörtök | Sport

Kassa ralin járt a Jobbágy - Maricsek versenyzőpáros!

Beszélgetés Jobbágy Ákos autóversenyzővel a 50. Garrett Rally Košice 2024 után.

2024. Augusztus 01. 07:55, csütörtök | Kék hírek

Négyszáznál több gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt

Több mint 400 gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.