Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2014. Január 31. 08:21, péntek | Sport
Forrás: InfoVáros | Hajósi Miklós

Szűcs Alex és az autósport!

Szűcs Alex és az autósport!

Interjú Alexxal, a február 15-i FRT rendezvény előtt.

Mielőtt belecsapnánk az FRT-s lecsóba,mesélnél az eddigi autósportos pályafutásodról?

- Rally-s pályafutásom egész korán kezdődött. A sárvédő mellett állva nem láttam át a motorháztetőn, de már én is komoly versenyző szerettem volna lenni nagybátyám, Balogh Frici "jó" példamutatásának hatására.

Teltek múltak az évek a család nem nagyon díjazta a technikai sportok iránti szenvedélyemet, ez az ami talán még azóta sem változott. Ezért nem tudtam elég korán kezdeni a kormánytekergetést, viszont nem maradtam távol a versenyautóktól, sokszor ott lábatlankodtam a műhelyben és a versenyeken. Mindig is közel állt a szívemhez a csapatás, amit egy jó VFTS vagy egy turbós "szörny" tudott biztosítani. Ezért nagy vágyam volt egy Ford Sierra RS Cosworth megépítése, ebben a típusban mindkettő feltétel teljesült. 17 éves voltam mikor is meglett a Sierra csak nem Cosworth volt a hátuljára írva hanem 1.6LX de éreztem hogy az első nagy lépés megtörtént. Ezzel egy időben kezdte a Drift mint sportág megvetni a lábát kis hazánkban és rögtön rájöttem hogy ezt nekem találták, ki mert egy métert sem kell egyenesen menni. Sajnos mindig mire elkészült volna az autóm, már elavultnak számított, így a folyamatos projektváltásokban és a tanulópénzek megfizetésében elaprózódtam és egy hirtelen ötlettől vezérelve mindent eladtam a célegyenesben egy turbós Merkur XR4Ti (amerikai Sierra) megvétele céljából. Sajnos olcsó húsnak híg a leve gyorsan tönkre is ment még mielőtt versenypályát láthatott volna, ezért egy jó pár év kényszerpihenő következett. Maradt a versenyek látogatása hol nézőként, hol barátaim szervizeseként, csak hogy hétről hétre megkapjam a benzingőz-gumifüst dózist, miközben szépen csendben épült a technika és várt a nagy bevetésre amire végső soron tavaly sort is kerítettünk végre.

Mit jelent számodra az FRT-n versenyezni?

- Az FRT kupasorozat az otthonom, ezzel együtt nőttem fel az első amatőr rally verseny a Kiskunlacházi szinkronpályán valamikor 1996 tájékán. Egyszerűen feledhetetlen élményt biztosított és egész életemre kihatással volt olyannyira hogy én az általános iskolában a barátoknak akik hétvégén a játszótérre mentek le játszani csak lazán annyit mondtam hogy:
"Én meg Rally versenyt rendeztem nagybátyámékkal"
Egy szó mint száz ez 15 év távlatában úgy érzem nem is kérdés hogy a saját versenyeinken indulok-e ha az autó is úgy akarja.

Jelenleg milyen autóval versenyzel, és mit lehet tudni róla?

- Jelenleg egy Merkur XR4Ti-vel indulok, amit sokan teljesen jogosan néznek egy Cosworth Sierra-nak mert majdnem ugyanúgy néz ki és prüszköl meg durrog is.

Ez így gyári én mindig ezt mondom, mert egy 2.3 turbós 8 szelepes erőforrással gurult ki a gyárból 86-ban a külsőt tekintve pedig egy erősített Ford Sierra XR kasztni amit az USA-ban dobtak piacra. Egy nagyon jó Capri-s barátom "Sunya" építette bele tavaly a motort amit egy Vems írható elektronikával hangoltunk morcosra (köszi Z0tya), kapott egy kicsit nagyobb cooler csövezést és nagyjából azóta tesztüzemben van amin egész jól teljesít.

2014-es terveid?

- Az idei évben tavasszal egy nagy ráncfelvarrást kap a technika az előkerült hibák javítása, optimalizálása a fő cél de ezek mellett kap egy T3/T4 turbót egy normális hengerenkénti leömlőt(a jelenlegi elrepedt) és egy 290 körüli(240 a gyári) fokolt tengelyt nagy szelepekkel, himbákkal, tőkékkel. Ez az összetétel az autó amerikai testvéreinél 450 lóerő környékén teljesít 1bar-os töltőnyomással ami úgy gondolom hogy egy időre elég is lesz. Ehhez mérten a kasztni is megerősítésre kerül és kap egy versenyautónak kinéző dizájnt is.

Idén még amatőr versenyek, drift edzések, pályanapok, esetleg egy kis gymkhana szerepel a tervek között mivel még azért bőven van mit tanulnom. Az év zárást én a Szilveszter Rally-val képzeltem el ahol mindenképpen szeretnék indulni mert nagyon megtetszett a versenyt körülvevő felhajtás illetve hogy egyébként is csak a közönségnek autózom ott pedig van és nem is kevés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:19, kedd | Sport

Az MLSZ szerint közel 80 százalékkal csökkentek a súlyos játékvezetői hibák az NB1-ben

Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottságának elnöke szerint közel nyolcvan százalékkal csökkent a súlyos bírói hibák száma az OTP Bank Ligában.

2024. Július 23. 08:15, kedd | Sport

Konferencia-liga - Meccs nélkül jutott tovább a Puskás Akadémia

A Puskás Akadémia FC mérkőzés nélkül jutott tovább a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójából, mert ellenfelét, az ukrán SC Dnyipro-1 csapatát kizárta az európai szövetség (UEFA).

2024. Július 23. 08:12, kedd | Sport

A Ferencváros új edzője energikus futballt vár

Pascal Jansen vezetőedző energikus futballt vár kedden a Ferencváros labdarúgócsapatától a The New Saints elleni Bajnokok Ligája-selejtezőben.

2024. Július 22. 07:58, hétfő | Sport

Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen