Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2016. Március 12. 09:00, szombat | Helyi önkormányzati
Forrás: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata

Tájékoztató a háziorvos, védőnő vállalkozók helyi iparűzési adó mentességéről, kedvezményéről

Tájékoztató a háziorvos, védőnő vállalkozók helyi iparűzési adó mentességéről, kedvezményéről

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény – 2016. január 1. napjától hatályos - 39/C. § (4) bekezdése értelmében az önkormányzat jogosult a háziorvos, védőnő vállalkozó számára mentességet, kedvezményt megállapítani.

Ez akkor lehetséges, ha annak vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg. Az adómentességnek, adókedvezménynek valamennyi háziorvos és védőnő vállalkozó számára azonosnak kell lennie.

Az így biztosított mentesség és kedvezmény csekély összegű támogatásnak minősül, amely csak az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 1407/2013/EU bizottsági rendelet szabályaival összhangban nyújtható.

E rendelkezés felhatalmazása alapján 2016. január 1. napjától Mosonmagyaróvár város Önkormányzata a 39/2015. (XI.30.) számú rendeletével a háziorvos, védőnő vállalkozó számára a helyi iparűzési adóban mentességet, kedvezményt biztosít a törvényi feltételek fennállása esetén.

A kedvezmény, mentesség azt a háziorvost vagy védőnő vállalkozóit illeti meg, aki/amely – gazdálkodó szervezetként vagy egyéni vállalkozóként – külön jogszabály alapján

  • háziorvosi,
  • házi gyermekorvosi,
  • fogorvosi alapellátási, vagy
  • védőnői tevékenységet végez és
  • nettó árbevételének legalább 80%-a e tevékenység(ek) végzésére vonatkozó, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött finanszírozási szerződés alapján az Egészségbiztosítási Alapból származik, valamint
  • iparűzési adó adóalapja adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.

A háziorvosi bevétel részét képezi, az olyan tevékenységek után kapott ellenszolgáltatás,

  • amelyeket a szolgáltató finanszírozási szerződésből fakadóhoz képest más jogviszony alapján végez (pl.: üzemorvosi tevékenység, szociális otthonban szerződés, magánrendelés),
  • amelyet, saját praxisában lát el, de az OEP nem térít meg, hanem a páciensnek kell teljes vagy részleges térítési díjat fizetni az ellátásért (pl.: gépjárművezetői engedélyhez egészségügyi alkalmassági vizsgálat, fegyverengedély, nem kötelező védőoltások, igazolások kiadása, látlelet készítése, elsősegélynyújtás, gondozás, szakértés díja stb.)
  • amely nem az egészségbiztosítótól, hanem harmadik személytől kapott ellenszolgáltatás fejében végez (pl.: önkormányzattól az iskola-egészségügyi, foglalkozás-egészségügyi ellátásért).

A különböző egészségügyi alapellátást végző vállalkozó/vállalkozás az OEP-pel kötött finanszírozási szerződés alapján az általa elvégzett egészségügyi szolgáltatásnak a jogszabályi előírásoknak megfelelően megállapított – az OEP által visszaigazolt – díját (alapdíj, fix díj, teljesítménydíj, kártyapénz, eseti díj, egyéb díj), mint az egészségügyi szolgáltatás díját köteles elszámolni, és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 72. §-ának (1) és (2) bekezdése szerint szintén árbevételként kimutatni.

A kedvezmény mentesség biztosítása 2016. január 1-jétől hatályos, így az legkorábban a 2016. évi helyi iparűzési adó elszámolásakor vehető igénybe.
A kedvezmény, mentesség megadása nem automatikus, megítélése (a feltételek alátámasztásával) kérelemre történhet, és csak olyan vállalkozók/vállalkozások vehetik igénybe, akik/amelyek vállalkozási szintű iparűzési adóalapja nem haladja meg a 20 millió forintot és bevételük legalább 80%-át az OEP által finanszírozott ellátásokból szerzik.

Tekintettel arra, hogy a kedvezmény, mentesség de minimis (csekély összegű) támogatásnak minősül, melynek jogszabályi feltételeit az EU rendeletben szabályozza, a támogatást nyújtónak (az Önkormányzatnak) valamennyi támogatással kapcsolatban adózónként és adóévenként meg kell vizsgálnia, hogy az adott vállalkozás által igénybe vett támogatások összege az adott pénzügyi év, illetve az azt megelőző két pénzügyi év vonatkozásában nem haladják-e meg a 200 ezer, illetve a 100 ezer eurónak megfelelő összeget, illetőleg a csekély összegű támogatás nem halmozható azonos támogatható költségek vonatkozásában, vagy azonos kockázatfinanszírozási célú intézkedés vonatkozásában nyújtott állami támogatással.
Az értékhatár túllépése esetén az adókedvezmény igénybevételére vonatkozó kérelmet el kell utasítani, nem lehet az adókedvezményt megítélni.

A támogató (az Önkormányzat) az érintett vállalkozástól még a támogatás odaítélése előtt nyilatkozatot szerez be az adott vállalkozás által az előző két pénzügyi év és a folyó pénzügyi év során a rendelet vagy más, csekély összegű támogatásokra vonatkozó rendeletek alapján kapott csekély összegű támogatásokról, majd azt követően 8 napon belül, hatósági szerződésben ad tájékoztatást a támogatás de minimis jellegéről.

A támogatás igénybevételéhez szükséges nyilatkozatokat és útmutatót az önkormányzati rendelet részletesen tartalmazza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.