Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2015. Október 19. 19:43, hétfő | Helyi
Forrás: Saját

Tanoda konferencia Mosonmagyaróváron

Tanoda konferencia Mosonmagyaróváron

Október 16-án tartották a TÁMOP-3.3.9.A-12/2-2012-0077 azonosítószámú a „Mosonmagyaróvári Tanoda” című projekt konferenciáját a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

A konferencia lényege az volt, hogy mind a Mosonmagyaróvári Tanoda projektben résztvevő szakemberek, pedagógusok, önkéntesek, mind pedig az azt segítő egyéb szervezetek képviselői rámutassanak arra, hogy a tanodának helye van a közoktatásban.

Dr. Árvay István polgármester köszöntő beszédében kijelentette, szeretné, ha a program folytatódna. Mint mondta: „Minden esélyünk megvan rá, hogy folytatódjon. Természetesen felajánlom az Önkormányzat további együttműködését!”

A Város támogatását tehát magáénak tudhatja a Tanoda, de „a siker titka azokban a gyerekekben rejlik, akik részt vesznek a programban” – mondta el Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke ki is emelte a részt vevő gyerekek családjainak fontosságát, hiszen a motiváció elengedhetetlen a tanuláshoz.

A köszöntő beszédek után azok az előadások következtek, melyek különböző szemszögekből mutatták be a társadalom perifériáján levő gyerekek tanulását segítő programot.

Horváthné Szemerits Katalin, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata Humán Kapcsolatok Csoportjának csoportvezetője a projekt megvalósulásának mikéntjét, illetve jogszabályi hátterét ismertette. Kovács Andrea, szociálpedagógus a Tanoda és a Gyermekjóléti Szolgálat együttműködéséről tartott előadást. Rámutatott arra, hogy mennyire nehéz dolguk volt a hátrányos helyzetű gyermekek toborzásakor; hiszen míg az egyik szülő megbélyegzésnek látta a Tanodában való részvétel lehetőségét, addig a másik mind a hat gyermekét beíratta volna.
Poór Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának intézetigazgató egyetemi docense az egyetemi hallgatók szerepvállalásáról mesélt a Győri Tanoda programban. Így bár egy picit elkanyarodtunk Mosonmagyaróvártól, mégis a helyi program újabb perspektíváit ismerhettük meg, melyek Győrben már nagyszerűen működnek.



Dr. Szakácsné Foki Katalin az Iskolakultúráért - Esélyteremtésért Egyesület elnöke 2000 óta négy tanodát működtetett Győrben és vonzáskörzetében 338 tanulóval, 51 mentorral, így igazán pozitív példákkal bizonyította a tanoda program fontosságát. Hogy csak egy példát említsek; a Győri Tanoda 27 bukott diákkal indult, a második év végi kimeneti mérésnél pedig összesen 2 bukott diák szerepelt. Az összes hivatalosan kitűzött célt legalább 5, de jellemzően inkább 15-20 %-kal szárnyalták túl. A jó példa tehát adott!

A Mosonmagyaróvári Tanoda program október 31-én ér véget, az elért eredményekről természetesen beszámolunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.