Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 02. 12:55, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Tanulmány: a HPV-vakcina biztonságos, de átmenetileg növelhet egyes kockázatokat

Tanulmány: a HPV-vakcina biztonságos, de átmenetileg növelhet egyes kockázatokat

A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina alapvetően biztonságos, de emelheti az ájulás és a bőrfertőzések kockázatát röviddel az oltás után - állapították meg a Kaiser Permanente amerikai magán-egészségbiztosító kutatói tanulmányukban, amelynek elkészítését a vakcinát gyártó Merck gyógyszercég támogatta.

A tanulmányba csaknem 200 ezer olyan lányt vontak be, aki megkapta a HPV-vírus négy törzse (a 6-os, 11-es, 16-os és 18-as) ellen védelmet kínáló Gardasil-oltás legalább egy adagját.
A kutatók úgy találták, hogy hatszor gyakoribb volt az ájulás a lányoknál az oltás napján, mint a pár hónappal későbbi kontrollidőszakban. Átlagosan négy ezrelék volt az ájulás gyakorisága egyéb napokon, az oltás napján azonban 24 ezrelék. A bőrfertőzések is megszaporodtak az oltás utáni két héten belül: 2,2 ezrelékről 3,5 ezrelékre emelkedett a gyakoriságuk.
E mellékhatásokon túl nem találtak a tanulmányban új okokat, melyek megkérdőjeleznék a vakcina biztonságosságát, a kutatók szerint eredményeik "alátámasztják a rutinszerű vakcinálás általános biztonságosságát".
A vakcina védettséget ígér a szexuális úton átadható humán papillomavírus (HPV) ellen, amely összefüggésbe hozható a méhnyakrák kifejlődésével és a nemi szerveken megjelenő szemölcsökkel. A védőoltás első adagjának beadását a szexuális aktivitás megkezdése előtt, a lányok 11-12 éves korában ajánlják a szakemberek.
A méhnyakrák a második leggyakoribb ráktípus a nők körében világszerte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 500 ezer új esetet regisztrálnak, és 250 ezer halálesetet okoz. Csaknem valamennyi méhnyakrákos eset a HPV-vírussal való fertőzéshez köthető, amely a szaporítószervek leggyakoribb vírusfertőzése.
Nicola Klein vezetésével a Kaiser Permanente oaklandi (Kalifornia) Vakcina Tanulmány Központjában 189 ezer lány és fiatal nő adatait elemezték, akik a védőoltás 2006-os piacra kerülése és 2008 között összesen 350 ezer dózis vakcinát kaptak meg - idézte a tanulmányt a LiveScience című ismeretterjesztő portál. (A HPV elleni vakcinálás az ajánlás szerint három lépcsőben történik, a teljes védettség 3 oltásadag után érhető el.)
A tanulmányt az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban ismertették részletesen a szerzők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során