Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2015. November 03. 14:43, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: VÜF Kft.

Távhőrendszer korszerűsítése Mosonmagyaróváron

Távhőrendszer korszerűsítése Mosonmagyaróváron

Több mint 167 millió forint támogatást kapott az Európai Uniótól a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a „Távhőrendszer korszerűsítése” című pályázata keretében.

A beruházás célja volt, a városban lévő távhő hálózat vonzáskörzetében lévő potenciális fogyasztók minél nagyobb arányú bevonása a rendszerbe, továbbá a szolgáltatói hőközpontok szétválasztása.

A mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. távhőszolgáltatási tevékenységként jelenleg körülbelül 3.600 lakásban, közületben és ipari létesítményben, forró-(meleg) víz hőhordozóval biztosítja a fűtési és használati melegvízet. A „Távhőrendszer korszerűsítése” projekt jól illeszkedett abba az elképzelésbe, hogy a városi távhőszolgáltatásba bevonjanak minden olyan potenciális felhasználót, ami a hálózat elérhető vonzáskörzetén belül van, és mindezt piaci megfontolásból tegye. Ezt a hosszú távú stratégiát megalapozták egyrészt a rendelkezésre állt sikeres referenciák, másrészt a szolgáltatáshoz kapcsolódó infrastruktúra alacsony üzemi költségei, és veszteségei. Az új fogyasztók esetében már tapasztalatot is levonva a fogyasztásuk gazdaságilag kedvezőbb, a szolgáltatás színvonalasabb, mint a már elavult, földgáztüzelésű hőforráshoz képest. A szolgáltatói hőközpontok szétválasztása egyértelmű energetikai előny, de az üzemvitelt jelentősen megkönnyíti a különböző hőtechnikai állapotú épületek között.

A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a hőellátáshoz szükséges energia 97%-át a MESZ Mosonmagyaróvár Kft-től vásárolt forróvízből nyeri, a fennmaradó 3% pedig saját hőtermelésből származó melegvíz. A Társaság fő tevékenysége a távhőszolgáltatás. Az ellátás színvonalának emelése érdekében új műszaki megoldásokkal törekszik a szolgáltatói oldal korszerűsítésére. A Bartók Béla út és környékén elhelyezkedő épületek un. ipartelep hőellátását az iparterülettől a lakótelepi hőközpontokig kiépített primer távvezeték biztosította. A primer távvezeték távvezetéki oszlopokon szabadon szerelt, ásványgyapot szigeteléssel és alulemez lemez burkolattal ellátott kivitelű volt. A primer hőtávvezetéken lévő hőfogyasztás az elmúlt évek során csökkent. A vezetéknyomvonal középső részén kisebb hőigényű fogyasztói lecsatlakozások találhatók, a legnagyobb hőfogyasztó a távvezeték végére csatlakozik. A szabadon szerelt vezeték hővesztesége igen magas volt, ezért a korszerűsítés elengedhetetlennek bizonyult, és új rövidebb nyomvonalon közvetlen földbe fektetett technológiával új primer távvezeték épült ki.
A távhőt felhasználók igen kritikusak az ár/érték arány tekintetében. A távhőellátás versenyképességét csak az átfogó korszerűsítésekkel elérhető magasabb hatásfokú hőtermeléssel és hőszolgáltatással lehet megőrizni. A hőközponti és vezetéki korszerűsítések jelentősen csökkentik a szolgáltató primer energiaigényét. A projekt keretében megvalósult Mosonmagyaróváron az Ipartelepi távhőellátás energetikai racionalizálása is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.