Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Január 30. 16:55, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Távozni készül az MDF-ből a mosonmagyaróvári polgármester is

Távozni készül az MDF-ből a mosonmagyaróvári polgármester is

Budapest mellett 6 megyében van választási együttműködés az MDF és az SZDSZ között, 8 megyében az MDF-esek nem támogatják a megegyezést. Az MDF budapesti választmánya január 20-án este egyhangúlag megszavazta azt, hogy az MDF fővárosi

A választmányi ülésen döntöttek arról is, hogy az MDF fővárosi listáját "egy konszenzusos jelölt" vezetné, a második helyen MDF-es politikus szerepelne, a harmadik, negyedik helyre pedig az SZDSZ delegálhatna jelöltet. Budapest 32 egyéni választókerületéből 17-ben SZDSZ-es, 14-ben MDF-es politikus indulhat, míg egy helyen konszenzusos jelölt lenne.
Az SZDSZ pénteki választmányi ülése után Boruzs András, a párt budapesti elnöke azt mondta, hogy megjelölték azt a 18 fővárosi választókerületet, amelyben a szabad demokraták jelöltjei indulhatnak, de személyekről nem döntöttek.
Az MTI megkeresésére a megyei politikusok elmondták: Csongrádban komoly vitákat váltott ki az MDF-ben a liberális párttal való együttműködés terve; a Heves megyei elnök szerint sem fogja támogatni a helyi MDF a közös listaállítást az SZDSZ-szel. Győr-Moson-Sopron megyében az MDF csak saját jelöltjeit indítja az országgyűlési választásokon. Jász-Nagykun-Szolnok megyében sem lesz MDF-SZDSZ választási együttműködés, miután a megyei választmány egyhangúlag úgy határozott, hogy a demokrata fórum megyei szinten nem akar összefogni a liberális párttal.
A Baranya megyei küldöttek abban az esetben hagyják jóvá a párt választási listáját, amennyiben az nem közös MDF-SZDSZ listaként fog szerepelni, hanem tisztán "MDF-lista" lesz SZDSZ-es politikusokkal. Az MTI információi szerint a jelöltek között csak MDF-es és független képviselő lesz.
Vas megyében továbbra sem közeledtek egymáshoz az MDF tagjai és a szabad demokraták, a megyében nem állítanak közös jelölteket. Hajdú-Bihar megyében az MDF minden egyéni választókerületben önállóan állít országgyűlési képviselőjelöltet. Az MTI információi szerint a 7. számú, Hajdúszoboszló központú választókerületben Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke méreti meg magát egyéni jelöltként.
Az MDF önálló jelöltekkel méretteti meg magát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a tizenhárom egyéni képviselő-jelölt között nem szerepel egyetlen olyan sem, aki jelenleg más pártokhoz köthető.
Négy megye megvárja a szombati választmányi ülés döntését, ezek közzé tartozik Pest, Tolna, Fejér, Békés megye.
Dragon Pál Pest megyei elnök az MTI-nek úgy fogalmazott: igazából még azt sem tudják, hogy pontosan milyen nevek vannak a párt választási listáján, számukra tehát "minden" szombaton derül ki, amikor az országos vezetés "kiteríti a lapjait".
Horváth István, a Tolna megyei választmányi elnök közölte: Dávid Ibolya a párt elnöke nem indul egyéni jelöltként Tamásiban.
Hat megyében már eldőlt: az MDF listáján SZDSZ-es politikusok is indulnak.
Az MTI információja szerint Nógrád megyében "elvileg megvan" a négy jelölt az egyéni választókerületekben, de a nevek csak 30-án, az országos választmányi ülés napján lesznek nyilvánosak, mivel helyben még tárgyalnak az SZDSZ-szel.
Komárom-Esztergom megyében az MDF jelöltjei között egy SZDSZ-es politikus szerepel: Varga Győző, a liberálisok megyei elnöke az MDF komáromi képviselőjelöltje.
Az utolsó fázisnál tartanak az egyeztetések Zala megyében, a végleges lista várhatóan a jövő hétre készül el, várhatóan Zalaegerszegen az MDF, Nagykanizsán az SZDSZ indítana jelöltet, de elosztanák a további három választókerületet is.
A Veszprém megyei választási megállapodás szerint a megye hét egyéni országgyűlési választókerülete közöl kettőben SZDSZ-es indul az MDF jelöltjeként.
Bács-Kiskun megye tíz országgyűlési választókerületéből kilencben már döntött az MDF megyei választmánya a jelöltek személyéről, de ha az MDF és az SZDSZ megyei szervezetei közötti tárgyalások eredményre vezetnek, akkor a liberális párt három jelöltet állíthat. Bács-Kiskun megye 2. választókerületében, a kecskemétiben Szécsi Gábort indítja az MDF, aki 2009 végén lépett át az SZDSZ-ből legújabb pártjába.
A szabolcsi választmányi tagok támogatni fogják az országosan előkészített megállapodást a szabad demokratákkal. Juhász Zoltán Nagykálló polgármestere ugyanakkor leszögezte, hogy "bármilyen SZDSZ-es részvétel a megyei MDF életében csak visszafele húzza a párt támogatottságát, ezért a megyében jelenleg nem szeretnénk élni ezzel az együttműködési lehetőséggel." Egyelőre kitartunk a saját jelöltjeink mellett - tette hozzá.
A Somogy megyei MDF választmányát a Somogyért Szövetséggel való esetleges választási együttműködés osztotta meg; a múlt pénteki ülésen az ezt ellenzők egy szavazattal kisebbségben maradtak. "Az MDF országos elnöksége a fejünk felett döntött, rá akarják erőszakolni a megyei szervezetre a Somogyértet" - mondta Mátrai János, a párt kaposvári elnöke az MTI-nek.

 

A Nyugathír információi szerint az MDF és az SZDSZ együttműködése miatt a demokrata fórumból való távozását fontolgatja Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere (képünkön). A Lajta-parti város első embere 2006-tól áll az önkományzat élén, amelyet mint MDF-es politikus, a Fidesz támogatásával nyert el. Ha Szabó Miklós kilép a pártból, azzal az MDF az egyik legerősebb önkormányzati politikusát veszíti el a 2010-es választások előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.