Városlista
2021. május 13, csütörtök - Szervác

Hírek

2021. Április 30. 15:32, péntek | Helyi

Tejkutató innovációs központ épül Mosonmagyaróváron

Tejkutató innovációs központ épül Mosonmagyaróváron

Letették az alapkövet a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet új székhelyének területén. Bár a komplexum szerkezete már megépült, a pandémia miatt csak most tudták megtartani az ünnepséget.

Az Ujhelyi Imre Által 1903-ban alapított intézet akkor 6 fővel kezdte meg működését a Lucsony utcai épületben, ma már 90 fő dolgozik. Az intézet fő tevékenysége tejipari technológiai kutatásfejlesztés és innováció, mely hazai szinten is egyedülálló. Az elmúlt 118 évben rendületelenül szolgálta az intézet a mindenkori tejgazdaság fejlesztését. Mára azonban kinőtték az épületet, valamint az intézet már nem csak a tejgazdaságot szolgálja, hanem más élelmiszeripari ágazatokat is.

A fejlődéshez szükséges a megújulás, az infrastruktúra fejlesztése. A Halászi úton megvalósuló komplexum háromszor akkora lesz mint a jelenlegi székhelyük. Az új székhely ünnepélyes alapkőletételére április 30-án került sor. Bár az épület szerkezete már felépült, a vírushelyzet miatt halasztották az ünnepséget.

"A tejkutató intézet Mosonmagyaróvár fontos identitáspontja, megmaradásunk, a térségben betöltött szerepünk, ezáltal az itt lakók jóléte attól függ, hogy ezek a rangot adó intézmények megmaradnak-e, fejlődnek-e a település határain belül" - hangzott el Árvay István polgármestertől az ünnepségen.

Dr. Kocsis Róbert, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet ügyvezetője elmondta, az épületkomplexum magába foglal egy kiskapacitású, élelmiszergyártásra alkalmas kísérleti üzemet, egy 1550 négyzetméteres komplett élelmiszervizsgáló laboratóriumot, valamint egy úgy nevezett "tiszta tér" is helyet kap, 240 négyzetméteren, amelyen steril vizsgálatokat is végezhetnek majd a kutatók. Az új épületből pedig maradéktalanul ki tudják majd szolgálni hazai tejfeldolgozókat kultúrákkal, oltó enzimekkel, adalékanyagokkal, hiszen kamionokat is tudnak majd fogdni a területen, így a kereskedelem is gördülékenyebben működhet. A komplexum a tervek szerint jövő nyárra fog elkészülni.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 12. 17:46, szerda | Helyi

Személyesen is látogathatók az idősek otthonában élők

Az enyhülő korlátozások között, az Idősek Bentlakákos Intézményeire is új szabályokat vezettek májusban. Ennek értelmében ismét látogathatók az ott élő idős rokonok.

2021. Május 12. 08:09, szerda | Helyi

Két templom, egy örökség

Két templom és három kisebb szakrális emlékmű újul meg egy határon átnyúló program keretében, Mosonmagyaróváron és Pozsonyban. A projekt célja az egyházi kulturális örökség kiemelése.

2021. Május 11. 16:24, kedd | Helyi

Várják a javaslatokat a Pro Urbe Mosonmagyaróvár díjra

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata az idei évben is odaítéli a “PRO URBE MOSONMAGYARÓVÁR\" kitüntető érmet és a kitüntetéssel járó díjat. A javaslatokat június 7-ig várják.

2021. Május 11. 13:19, kedd | Helyi

Segítség a tervezethez

Az szja-bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani. A jóvá nem hagyott tervezet május 20-án automatikusan bevallássá válik.