Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2015. Augusztus 12. 19:34, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: saját

Tények és számok a Panta Aqua Zrt. veszteséges működéséről

Tények és számok a Panta Aqua Zrt. veszteséges működéséről

A mai tájékoztatón a négy tulajdonosi önkormányzat képviselője, Dr. Árvay István, Szőke László, Kiss Béla és Rinczki Lajos András polgármesterek adtak számot a cég jelenlegi állapotáról.

A beszámolót Dr. Árvay István Mosonmagyaróvár polgármestere nyitotta meg, első napirendi pontként reagálva az esetlegesen kiszivárgott sajtó-értesülésekre.

Elmondása szerint az utóbbi időben kiemelt figyelmet fordítottak a Panta Aqua Zrt. jövőbeni helyzetének megvitatásáról, több rendkívüli ülésen egyeztetve mind az önkormányzatok, mind a tulajdonosok, mind az esetleges befektetők képviselőivel.

Majd lépésről lépésre sorolta végig és értelmezte azokat a tulajdonosi érveket, melyeknek következtében a cég eladása mellett döntöttek. „Két lehetőségből kellett választanunk- mondta. - Az egyik a tovább működésről, az önkormányzat által történő tovább finanszírozásról szólt, a másik pedig a fizetésképtelenség jogi következményeinek levonása, ami jogilag többféle is lehet. Ilyen módon a testületek - a több körös tárgyalások és a valós könyvelési adatok tükrében - a csődbejelentés támogatása mellett döntöttek és a hétfőn (2015.08.10.) megtartott Panta Aqua közgyűlésen a testületek képviseletében eljáró polgármesterek e felől szavaztak.”


Érvek a Panta Aqua Zrt. csődbejelentése mellett

A múlt

A Szigetközi Friss Víz palackozási tevékenysége az Aqua Szolgáltató Kft. keretén belül 2010 évben kezdődött, fő tevékenységen kívüli melléktevékenységként, egy kis palackozó üzemmel. Amíg az Aqua Szolgáltató Kft.-n belül zajlott ez a művelet, addig cég a vízdíjakból, tehát az árbevételéből fedezte ennek a működését, amely soha nem volt nyereséges.

„Mindig is tisztában voltunk azzal, hogy egy ilyen vízpalackozónak a létrehozatala és utána a brandnek, tehát magának a terméknek a felépítése sok pénzbe kerül. De akkor is és most is egyetértettünk azzal az elvvel, hogy a Szigetköz kincsét juttassuk el a magyar vásárlókhoz vagy akár a külpiacra is és ilyen módon tegyük híressé ezt a tájegységet. Erre alkalmasnak tűnt ez a termék!” – folytatta a beszámolót Dr. Árvay István polgármester.

„Az alapításkori szándék támogatott volt és támogatandó lenne a mai napig is, azonban ez alatt a néhány év alatt a közgazdasági környezet alapvetően megváltozott. Ennek volt végül betudható, hogy az Aqua Szolgáltató Kft.- ből ezt a céget ki kellett választani.

  • 2014 elején indult el a szétválási folyamat, majd 2014. októberében a négy eredeti tulajdonos (Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom, Levél, Mosonudvar önkormányzata) létrehozta a Panta Aqua Zrt.-t.”

Majd ezután rávilágított egy igen érdekes és fontos kérdésre, mégpedig arra, hogy erre miért került sor?

„A szétválás oka teljesen egyértelműen az volt, hogy azokat a veszteségeket, amiket a palackozó cég működésével és brand építésével okozott, azt az Aqua Szolgáltató Kft. a továbbiakban már nem volt képes elviselni.

  • Volt egy rezsicsökkentés,
  • volt egy hatósági ármegállapítás,
  • bejöttek a közműadók,

tehát gyakorlatilag az Aqua Szolgáltató Kft.-ről kijelenthető, hogy a mai napon egy nonprofit formában működő - egyébként a kormányzati szándékoknak is megfelelő, de nonprofit formában működő - céggé vált. Nincs olyan árbevétele, amiből további tevékenységeket fedezni lehet.”


A költségvetési számok

  • 2014. októberében jött létre a Panta Aqua Zrt. 406 millió Ft jegyzett tőkével. Tulajdonosi 120 millió forint készpénzzel, mivel egy cég úgy jöhet létre, hogy a tőkéjének 30%-a készpénz.
  • 2014. december 31-i mérleg alapján 230 millió forintos veszteséget kellet elkönyvelni, amely a cég jegyzett tőkéjének a felét rögtön felemésztette. Ennek nagy része valójában abból adódott, hogy az Aqua Szolgáltató Kft.-n belül egy magasabb készletértéken volt fenntartva a víz – 350 Ft/palack -, míg az eladási ára ennél sokkal alacsonyabb - 60-70 Ft/palack - volt. A könyvvizsgálat- és könyvelési módszereket áttekintve ezt a különbözetet azonnali veszteségként kellett leírni.
  • 2015-ben Mosonmagyaróvár önkormányzata mintegy 85 millió forint kölcsönt adott a Panta Aqua Zrt.nek.

Ezzel szemben a 2015. féléves mérleg azt mutatta, hogy 160 millió forintos vesztesége van a cégnek 39 millió forint árbevétel mellett.


Termelési adatok

  • A jelenlegi termelési adatok alapján a cég 200.000 palackot termel havonta.
  • Az idei évre tervezett mennyiség 2 millió palack víz kitermelése és eladása.
  • A menedzsment szerinti tájékoztatás alapján 2016. év végére érhető el a nulla pont, mintegy 500 millió forintos - további - tulajdonosi tőkepótlással.
  • Ez évi 6-6,5 millió palackot, havonta körülbelül 500 - 550.000 palackot jelent.

„Ez egy olyan helyzet, amit egy önkormányzat sem vállalhat fel. Ez önkormányzati finanszírozással nem fenntartható, hiszen ugyanúgy közpénzeket fordítanánk olyan célra, ami egyébként nem az önkormányzatok alaptevékenysége.

Egy megoldás maradt tehát: a céget értékesíteni kell. Az elmúlt időszak erről szólt.” – mondta a négy tulajdonos egybehangzó véleménye alapján Árvay Polgármester Úr. -„Ilyen módon az elmúlt fél évben vevőkeresés folyt. A menedzsment felkutatta a Magyarországon lehetséges összes szakmai és pénzügyi befektetőt, akik idén májusban kaptak lezárt mérleget. Azóta tudják felelősségteljesen vizsgálni a kérdést és megtenni ajánlataikat. És azt kellett megállapítanunk a közelmúltban, hogy egyetlenegy szakmai befektető sem tett érdemleges vételi ajánlatot.

Itt említendő, hogy egy befektető előterjesztett egy tárgyalható írásbeli ajánlatot, egy több oldalas dokumentumot, amely kitér a részvények névértékére, annak megfizetésének módjára, a kockázatvállalás azonnali átvállalásának módjára, a későbbi működés feltételeire. Ezt név nélkül eljuttatta felénk.

  • Ennek ellenére mi akkor is rendkívüli képviselőtestületi ülést hoztunk létre az ajánlat megvitatására.
  • És annak tudatában is, hogy ismertük: az előzetes ajánlatban projekt tulajdonosként egy bizonyos Panta Invest nevezetű cég került megjelölésre. Ennek a Panta Invest nevezetű cégnek a tulajdonosa pedig jelenleg Leitner László és Klauser Róbert, akik a Panta Aqua Zrt. menedzsment feladatait látják el. Ez a mi olvasatunkban egy menedzsment általi kivásárlási szándékot takar, ami elől egyáltalán nem zárkózunk el, hiszen a menedzsment is előállhat elővásárlási szándékkal, ha talál maga mögé megfelelő finanszírozást.

A tények azonban tények: a cég fizetésképtelen. Fizetésképtelen volt akkor, amikor kivettük az Aqua Szolgáltatótól, és azóta is csak azért maradt életben, mert Mosonmagyaróvár Önkormányzata vállalta azt, hogy az eladásra szánt időszakban nagyon súlyos 10 vagy akár 100 millió forinttal is támogatja ezt a céget, annak érdekében, hogy az üzleti vevő olyan képet lásson, ami számára befektetésnek alkalmasnak mutatja ezt a társaságot.

Ezt mi megtettük, ennek szabtunk egy határidőt, ami határidő félévkor lejárt."

Itt tart most a Panta Aqua Zrt. tulajdonosi szempontok alapján megvilágítva.

„Mindemellett azt mondom – zárta beszédét Dr. Árvay István polgármester - , hogy az elhatározás még nem a csőd. A csődig még néhány hét (120 nap) hátravan. Fel kell készíteni a céget a csőd bejelentésére is. Tehát minden olyan ajánlat, ami addig érkezik, azt soron kívül megtárgyaljuk.

Ez teljes egészében a menedzsment együttműködésével kezelhető. Ha a menedzsment kivonul ebben a helyzetben, akkor gyakorlatilag lehetetlenné teszi a vevői tárgyalásokat és lehetetlenné teszi magát a csődbejelentést is. Így azonnali felszámolás alá fog kerülni a Panta Aqua Zrt., ami a lehető legrosszabb megoldás önkormányzati szemmel is és a hitelezők szemével is.

Én a csődeljárást úgy fogom fel, mint egy tárgyalássorozat megkezdését a hitelezőkkel, melynek vége egy működőképesen tartható cégmag lehet - nem elvesztve a brandet, nem elvesztve a kapacitást, de tudomásul véve, hogy ez a nagyságrendű marketing kiadás, ez a nagyságrendű költség, a fél éves 39 millió forintos bevételi aránnyal szemben vállalhatatlan.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban