Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2016. Június 30. 07:25, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Terrorizmus - Katonai járművet ért támadás Délkelet-Törökországban, halottak

Terrorizmus - Katonai járművet ért támadás Délkelet-Törökországban, halottak

Pokolgépes merényletet követett el a török hadsereg egyik járműve ellen szerdán a délkelet-törökországi Derik körzetében a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet, 2 katona meghalt, 3 pedig megsebesült

- jelentette a Dogan török hírügynökség. A merénylet egy főútvonalon történt. A kurd autonómiáért küzdő lázadók a páncélautó elhaladásakor távirányítóval hozták működésbe a robbanószerkezetet. Először a közelben haladó autók vezetői siettek az áldozatok segítségére, majd a helyszínre érkező mentők a szomszédos Sanliurfa tartomány Viransehir városának állami kórházába vitték a sebesült katonákat.

Délkelet-Törökországban egyre gyakrabban hajt végre hasonló támadásokat a PKK, amelynek elsődleges célpontjai a biztonsági erők tagjai, járművei és különféle létesítményei. A török haderő 2015 decembere óta hajt végre átfogó hadműveleteket a kurd felkelők ellen az ország főként kurdok lakta délkeleti részében. A török-kurd konfliktus két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában robbant ki újra. Az összecsapásokban tavaly július óta a biztonsági erők több mint 500 tagja halt meg, és a PKK mintegy 7600 felkelőjét "tették ártalmatlanná" Törökország határain belül, valamint Irakban, ahol a lázadók főhadiszállása található. Az 1984 óta tartó török-kurd konfliktusban eddig mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 29. 06:40, szombat | Külföld

Joe Biden kitart az elnökjelöltség mellett, Donald Trump szerint kompetens elnökre van szükség

Joe Biden elismerte pénteken, hogy nem teljesített jól az első televíziós elnökjelölti vitában, de hozzátette, kitart az elnökjelöltsége mellett.

2024. Június 28. 07:15, péntek | Külföld

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.