Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2014. Március 08. 12:50, szombat | Helyi
Forrás: saját

Teszteld a kitartásod! Itt a Crossfit! Ismerd meg a crossfit mosonmagyaróvári bajnokait!

Teszteld a kitartásod! Itt a Crossfit! Ismerd meg a crossfit mosonmagyaróvári bajnokait!

Elárulok egy titkot: sajnos nem minden interjúnál tudunk személyesen jelen lenni. Van, ahol egy online beszélgetésből áll össze az anyag. Ez a cikk is így indult, végül az edzőteremben kötöttem ki…

Szerkesztőségünkhöz érkezett levél alapján kerestük fel Radek Zsófit (testépítés/fitness edző, súlyemelő edző és TRX trainer) és Jurik Ádámot (testépítő/fitness edző, TRX trainer), hogy a Pozsonyban elért nemzetközi eredményeikről beszélgessünk. Majd ahogy haladt a beszélgetés, úgy került képbe Ódor Feri (testépítés/fitness edző, súlyemelő edző, TRX trainer, Crossfit Level 1 trainer, Crossfit Gymnastic trainer, CrossFit Mobility trainer és CPC) és Ódor Zoli (testépítő/fitness edző, súlyemelő edző, TRX trainer, Crossfit Level 1 trainer, SFG 1 Kettlebell trainer) is.


A mosonmagyaróvári CrossFit Ad Flexum-ban Ők négyen alkotják azt a kis elkötelezett csapatot, akik megvalósították az álmukat. Sportolnak, küzdenek, edzenek, segítenek – szívvel, lélekkel, elkötelezetten és szeretettel. :)
Így ismertem meg őket és újra csak tanultam az ő példájukból! Tedd Te is ezt! Meríts erőt, határozd el magad és tegyél valamit minden nap a kitűzött céljaidért! S ha egy nap eléred, feltétlen jelezd nekünk, hogy azt is megírhassuk! :)

Az előzményekről, és hogy mit is értek el ők négyen, alig 3 és fél év alatt?

Feri egyetemi évei alatt és azt követően Dániában vállalt munkát. Akkor ismerte meg és szeretett bele a Crossfitbe, ami a Nyugat-Európai régióban már uralkodó fitnesszként volt jelen. Hazatérését megelőzően már Zoli családi segítséggel megépítette a jelenlegi építmény alsó szintjét, ahol akkor küzdősportok és Spartan tréningek jelentették a profilt. Hazatérése után felépítette testvérével az építmény felső szintjét. Profiltisztítás után (Zumba, Hot Iron, Fanatic Jump megszüntetése) egyértelműen a Crossfit lett a vállalkozásuk fő profilja. A folyamatos építkezések alatt jelentős befektetéseket kívántak a csak külföldön megszerezhető tréneri képesítések megszerzése is.


Az üzemeltetés kezdetétől nagy gondot fordítottak az alkalmazottak képzésére is. Támogatásukkal 3 fő fiatal tréner szerezte meg az előírt fitnesz edzői képesítést, amit azóta is aktívan használnak. A képesítést megszerző fiatalokat, így Ádámot és Zsófit is trénerként alkalmazza a vállalkozás.


A kezdetben CAVE Fitness, majd a hivatalos CrossFit elismerés (affiliate) után CrossFit Ad Flexum néven működő Tárnics utcai létesítményben minden megtalálható, amit a sport megkíván: Igényesen, sok féle sporteszközzel felszerelt termek, férfi, női öltöző, zuhanyzók, oklevelek a falakon. Ezt a megálmodott világot hamarosan betöltötték az emberek. Amikor ott jártam, szinte minden honnan a nyüzsgés, beszélgetés, nevetés hallatszott. Az egyik csapat ment, a másik már ott volt.

Ennyi bevezető után remélem már benned is egyre nagyobb a kíváncsiság: mi lehet ez a hely? Mi is az a crossfit?


Beszélgetőpartnerem Radek Zsófi és Ódor Ferenc:

Mi a Crossfit helyes magyar fordítása? Van-e egyáltalán?

Nincs magyar fordítása. A Crossfit minden nyelven Crossfit. Ha személy szerint lefordítanám, azt mondanám, hogy „A fitnesz sportja!” (Feri)

Milyen sportágakból áll ez a sport?

Olimpiai súlyemelés, erőemelés, kettlebell, futás, evezés, alap tornagyakorlatok, erős ember feladatok… stb.
Amit mindenkinek tudnia kell, hogy a mosonmagyaróvári crossfit terem nem a versenyzőkről szól. Azoknak szól igazán, akik nem járnak konditerembe, szégyenlősek vagy máshol nem kaptak még sikerélményt.
Itt, ha lejönnek az emberek egy csoportos (max. 12 fő) edzésre, akkor két edzővel találkoznak az órán. Ez nálunk előírás. Valamint íratlan szabály a folyamatos motiváció is. Ritkán találkoztam olyan sporttal, ahol, ha valaki lemaradna egy csoportos edzésen, akkor a többi 10 ember egyszerre kiabálja, hogy „Gyerünk! Meg tudod csinálni! Ne add fel!” – Nagyon jó!


Az edzések alkalmával külön figyelünk a tehetségesekre is. Ugyanis ha valaki nem csak kikapcsolódás vagy hobbi szinten szeretne foglalkozni ezzel a sporttal, hanem egy kicsit komolyabban, akkor nagyon fontos a mozgáskultúra, van-e versenyzői előélete, mennyire jó a mobilitása, hajlékonysága, stb.
Ám természetesen elsősorban az a cél, hogy egészséges legyen mindenki!
A crossfit-esnek kell futnia, ugrálnia, dobozra ugrálnia, fekvőtámaszoznia, húzódzkodnia. Az edzés előre egy hétre meg van írva, mivel ez egy szabályos programterv alapján működik.

Mennyire kitartóak azok, akik ide járnak?
Nagyon. Általános tapasztalat, hogy kb. 10-ből 6-an tartják az edzéstervet.


Mi a legnagyobb kihívás ebben a sportban? És számotokra?

Minden edzés egy verseny, hiszen saját magunkat kell újra és újra legyőzni. Minden órán általános gyakorlat az ún. WOD (Workout of the day) felállítása. Ez egy 4 feladatból álló gyakorlatsor, amit egy nagy fehér táblára írunk ki az óra elején. Itt válik igazi kihívássá saját magunk számára az óra és verseny a többiekkel is. A legjobb motiváció arra, hogy átlépjük a korlátainkat.

Zsófi és Ádám: 2014 február elején voltatok Pozsonyban az első nemzetközi versenyeteken. Milyen célokkal indultatok útnak?
Mindkettőnknek ez volt az első nemzetközi versenyünk, ezért a legtöbbet kihozva magunkból, tartani szerettük volna a kijutási helyünket. Kíváncsiak voltunk, hogy egy ilyen szintű versenyen hogyan szerepelünk.
Mit jelent az online selejtező?
Az online selejtezőnél központilag megadtak feladatokat, amikhez megvoltak a követelmények, és ezeknek az eredményével lehetett kijutni a versenyre. Több száz nevezőből 50 fiú és 30 lány jutott ki.
Minden selejtező feladatot a megadott standardek alapján kellett teljesíteni úgy, hogy egy hivatalos nemzetközi bíró (Ódor Ferenc) nézte a szabályosságot, ismétlést.

Hogyan zajlik egy-egy verseny?
Általában 4 feladat (WOD-Workout of the day) van, amiből hármat minden kijutott versenyző teljesít, az utolsó döntő feladatot pedig már csak a legjobbak. A WOD-okat előző este hirdették ki.


Mennyire vagytok elégedettek az elért eredménnyel?
Teljes mértékben elégedettek vagyunk, mindkettőnknek sikerült előrébb jutni a ranglétrán, és mindenképp jó tapasztalat volt.
Feri, mire figyel egy bíró?
Arra, hogy mennyire szabályos a gyakorlatok kivitelezése. Létezik egy standard, mit hogyan kell végezni. Nem fogadjuk el azt, ami nem felel meg a követelményeknek.
Mikor és hol szerepeltél már bíróként?
2012-ben volt az első, egy nagy nemzetközi versenyen, ahol a világbajnokság európai döntője került megrendezésre. Akkor még egyedüli magyarként szerepeltem a bírói listán. Azóta bíráskodtam Ausztriában, Finnországban és Dániában is.


Hány kg súlyt mozgattok meg naponta?
Van, hogy több százat, van, hogy semennyit. Nem minden edzésen emelünk súlyt, sokszor vannak saját testsúlyos edzések tornagyakorlatokkal, futással, ugrókötéllel, úszással stb. Nagyon változatos és összetett az edzés, éppen ezért olyan jó.

Kinek ajánlható a Crossfit?

Kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül bárkinek. Azt üzenjük az InfoMóvár Olvasóinak, hogy „Jöjjenek, próbálják ki!” S hogy miért mondom, hogy kortól független? Nálunk például édesanyám 61 évesen is lejár az edzésre, Zsófi szülei pedig két éve aktív crossfit-esek.
Azt is fontos megemlíteni, hogy ne - csak - a videók alapján ítéljék meg az edzéseket, mert azok nagy többsége csak verseny videó. Az edzőteremben nyilván nem erről a szintről indulunk.

Milyen sportágakat próbáltatok már ki eddig? Mióta foglalkoztok csak ezzel a sportággal?
Ádám: Én 10 évig fociztam, és a küzdősportot és kipróbáltam.
Zsófi: Teniszeztem és futottam.
Mindketten 2011-ben kezdtük el a Crossfitet a Cave Fitness/ Crossfit Ad Flexumban. Egy hónap eltéréssel, Ádám szeptemberben, én októberben. 2012 februárjában pedig részt vettünk az első Crossfit versenyünkön.
(Crossfit edzői vizsga jelenleg csak külföldön végezhető. Feri Dániában végezte el a képzést, Zoli Bécsben. a szerk.)


Milyen versenyre készültök?
Nyáron lesz egy francia verseny, ahol Ádám, és Zoli fogja megmérettetni magát.


Hányan járnak Mosonmagyaróváron hozzátok? Kiket vártok?

Egyre többen. Minden mozogni vágyót, akik változatos edzést és jó társaságot keresnek, vagy már unják a monoton konditermi edzést. Mint ahogy az előző kérdésnél is mondtuk, bárki kipróbálhatja, elkezdheti.
Korosztály: 13-65 év– szülők idejártak, vagy számítógépfüggő volt a gyerek
Privát edzés: változatosabb, mint pl. egy tesi óra, ezért élvezik a fiatalabbak is. Itt egyénekkel vagy kis csoportban, max 4 fővel dolgozunk.
Haladó csoport: az számít haladónak, aki tudja az összes alapgyakorlatot és minden technikát tökéletesen kivitelez. Azonban nem feltétel, hogy haladóként nagyobb súlyt emeljen, vagy többet dolgozzon. Egyszerűen csak szebben és gyorsabban csinálja a technikát, nő a kitartása és az állóképessége.


Van összefüggés/hasonlóság a cave fitness, és a crossfit között?
A Crossfit egy licenc díjjal védett edzésmódszer. Cave Fitness néven indult az edzőterem 2010 végén kettlebellel és trx-el. 2011-től hivatalos Crossfit teremként Crossfit Ad Flexum néven folytatjuk tréningeinket. Jó hírként kell elmondanunk, hogy a mai nap kaptuk meg a beépítés és telepítés alatt lévő győri CrossFit Arrabona fitnesz létesítményünk hivatalos CrossFit elismerését, így hamarosan sor kerülhet a létesítmény megnyitására.

Van támogatótok?
Zsófi: Szüleink, családunk, és edzőink, Ódor Ferenc, Ódor Zoltán támogatnak minket.
Feri: Az eddigiekben minden CrossFit-el kapcsolatos tevékenységünk költségeit saját erőforrásokból fedeztük. A továbblépéshez szükségessé vált egy sportegyesület alapítása, ami most van folyamatban. Reményeink szerint így külső forrásokból származó támogatás megszerzésére is lehetőségünk nyílik.


Hol érdeklődhetnek azok, akik szeretnék kipróbálni?
www.cavefitness.hu
www.crossfitadflexum.com
www.facebook.com/crossfit.adflexum
www.facebook.com/cfarrabona
És természetesen személyesen a teremben, valamint a hamarosan nyíló győri edzőtermünkben.

szerk.. Nemes Claudia

Ha van olyan személy vagy történet, akiről vagy amiről Mutass Utat! 2014 cikksorozatunkban szívesen olvasnál, írd meg nekünk!
E-mail címünk: info@infomovar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.