Városlista
2024. augusztus 5, hétfő - Krisztina

Hírek

2015. Június 01. 11:37, hétfő | Helyi
Forrás: Goodwill PR

Tíz éves idén a Ladikos Fesztivál

Tíz éves idén a Ladikos Fesztivál

A felvidéki Parapács együttes mellett számos ismert és méltán elismert zenekar és fellépő szórakoztatja 2015. június 6-án, szombaton Mecséren a hagyományos Ladikos Fesztiválon a közönséget.

Az igazi Ladikos hangulatot a zene, a tánc, a vásári komédiások, fotó- és képzőművészeti előadások, kézműves foglalkozások, bor- és pálinkakóstolók teremtik meg, a programok azonban minden évben kiegészülnek a szellemi táplálékokkal is. A Ladikos Fesztivál mára az ország egyik legnagyobb népzenei rendezvényének számít, hiszen nincs még egy olyan népzenei rendezvény, ahol egyszerre, egy napon ennyi neves fellépő működne közre.

Hogy röpül az idő! A Ladikos Fesztivált idén már 10. éve rendezik meg a Szigetköz szívében Mecséren, a 10 éves rendezvény mára az ország egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. Évről évre mintegy száz fellépőt és több száz látogatót vonz magához a kis szigetközi település az országból és a határon túlról is. Az idei – születésnapi - Ladikos Fesztivál azonban több szempontból is különleges lesz, tudtuk meg Henics Tamástól, a fesztivál főszervezőjétől.

- A Ladikos Fesztivál idén ünnepli 10 éves jubileumát, így az egész rendezvény e köré szerveződik. Kezdetben eljátszottunk a gondolattal, hogy két napos rendezvényt szervezünk, azonban beláttuk, hogy ez több szempontból sem megvalósítható. A fesztivál pénzügyi kerete véges, Mecsér infrastruktúrája pedig a kevés szálláshely miatt sem bírná el a két napos programot. Tehát marad az egynapos fesztivál, azonban sok nagyszerű fellépőt hívunk. A jó hangulatról gondoskodik a felvidéki Parapács együttes Agócs Gergely mesterükkel – a felszállott a páva tavalyi győztes zenekara - a kolozsvári Harmadik Zenekar, a Düvő Kubinyi Júliával, az Üsztürü zenekar, Varga István Kiscsipás és Berki Árus Béla Kalotaszegről, a Magyarpalatkai Banda Mezöségröl, a Gázsa Zenekar, az Eszterlánc az ugyancsak erdélyi, mezöségi buzai és melegföldvári énekesekkel, az andok folkzenéjét játszó Los Andinos együttes. A fesztivál nagyszabású sikeréhez reményeink szerint hozzájárul még Szalóki Ági és Zenekara, Ferenczi György és a Rackajam, az ETNOFON Zenei Társulás valamint a Söndörgő. De, mint minden évben, teret kapnak a mecséri óvodások és iskolások, a lébényi Liszt Ferenc Népdalkör is.

Az egész napos rendezvény jó hangulatáról a zenekarok mellett számos tánccsoport - Cserók, Délibáb, Jászság Népi Együttes, Napraforgók - gondoskodik. A látogatókat a Koccintó Galéria és Folk Udvar, kirakodóvásár, gasztro-pontok, bor-és pálinka bemutatók várják. Fellép, mint évek óta mindig Boka Gábor a Ladikos Fesztiválra verbúválódó Mecséri Színitársulatával. A rendezvény a Mosoni-Duna partján kap helyet, ahol az újonnan elkészült védművet egy természetes amfiteátrumként alkalmazzák.

A program sikeréhez nagymértékben hozzájárulnak a segítő kezet nyújtó helyi cégek és vállalkozások. Mecsér Önkormányzata évek óta tartó nagyon sokrétű – anyagi, területi, munkaerő, szervezési, engedélyeztetési - támogatása mellett, kiemelt támogató évek óta a mosonmagyaróvári Nolato Magyarország Kft, a Jáger és Társa Kft, valamint a Forrás Üzletlánc is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 05. 07:58, hétfő | Életmód

MÁV: emelkedett a jegyvizsgálók elleni támadások száma

A második negyedévben ötvenötre nőtt a MÁV-START jegyvizsgálóit ért elleni támadások száma - közölte vasárnap a vasúttársaság az MTI-vel.

2024. Augusztus 05. 07:57, hétfő | Kék hírek

Sophos: tavaly minden ötödik magyar vállalatot megtámadtak zsarolóprogrammal

Az adathalászat volt a magyar vállalatok elleni zsarolóvírus-támadások leggyakoribb forrása 2023-ban; tavaly minden ötödik magyar vállalatot megtámadtak zsarolóprogrammal