Városlista
2024. augusztus 7, szerda - Ibolya

Hírek

2012. November 17. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Átlátszó autó a jobb kilátásért

Átlátszó autó a jobb kilátásért

A japán Keio Egyetemen olyan rendszert fejlesztettek ki a tolatás nehézségeinek megoldására, ami optikai trükk segítségével áttetszővé teszi a hátsó ülést.

A tolatóradar remek találmány, csakúgy mint a tolatókamera, ennek ellenére a Keio Egyetem professzora és diákjai mégis újraértelmezték a tolatással kapcsolatos problémákat, és mivel a technika adott volt, áttetszővé tették a karosszériát. Maszahiko Inami professzor szerint az álcázó projektoros megoldás használata sokkal természetesebb, mint a tolatókamera, ugyanis a sofőr hátrafordulva ténylegesen azt látja ami mögötte van, ráadásul a térérzet is sokkal jobb, mint amit a szimpla műszerfalas képernyő nyújtani tud.

Az átlátszó rendszer titka

Az USA hadserege már javában teszteli azokat a ruhákat, járműveket, melyek azáltal válnak láthatatlanná, hogy a mögöttük lévő képet kivetítik az elől lévő felületre. Az átlátszó hátsó ülés is ezen az elven működik: a speciális álcázó berendezés kamerákat használ, amik a kocsi lökhárítójára vannak erősítve, ezek pedig egy projektorral állnak összeköttetésben, ami az elülső ülés alól vetíti ki az élőképet a hátsó ülések támláira, vagy adott esetben az ott helyet foglaló utasokra. Emellett egy fedélzeti számítógép irányítja, hogy mekkora méretben és milyen szögben látszódjon a kivetített videó a vezetőhöz képest, ezáltal is növelve az élethűséget. Maszahiko professzor szerint 5 éven belül képesek lesznek arra, hogy 360 fokban átlátszóvá tegyék a karosszériát, ami a vezetési, és az utazási élmény új dimenzióját nyitja majd meg. A következő videofelvételen ragyogóan látszik, hogyan működik az új rendszer.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 07. 08:00, szerda | Belföld

Sziget - Ötven helyszín, ezernél is több program

Ötven helyszínen ezernél is több programmal várja a közönséget a Sziget. A fesztivált, amelyen idén mások mellett Kylie Minogue, Liam Gallagher és Martin Garrix is fellép, 30. alkalommal rendezik meg, ezúttal augusztus 7-től 12-ig.

2024. Augusztus 07. 07:37, szerda | Belföld

KSH: Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Júniusban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,6 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal mérséklődött - írja a statisztikai hivatal.

2024. Augusztus 06. 08:03, kedd | Belföld

Kínai támogatást kap a Liberty Dunaújváros

A Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz - közölte a Liberty hétfőn az MTI-vel.

2024. Augusztus 06. 07:58, kedd | Belföld

Meteorológia: a legmelegebb volt a július 1901 óta

A legmelegebb és a hetedik legszárazabb volt a július 1901 óta - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján hétfőn.