Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Július 02. 11:42, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Több százmillió forintért kelt el árverésen a világ legkönnyebb anyagának egy darabja

Több százmillió forintért kelt el árverésen a világ legkönnyebb anyagának egy darabja

Tízmillió jüant, vagyis 367 millió forintot adott egy licitáló a világ legkönnyebb anyagának egy darabjáért egy keddi kínai aukción - közölte a Baidu keresőoldal hírportálja.

Az árverésen a beszámoló szerint hatalmas érdeklődés mutatkozott a világ legkönnyebb szilárd állapotú anyagának számító grafén aerogél iránt, amelyet 2012-ben fejlesztettek ki és tavaly mutattak be a kelet-kínai Csöcsiang Egyetem kutatói.
A fekete színű, külsejében grafitra hasonlító anyag hétszer könnyebb a levegőnél, egyetlen köbcentiméternyi kocka belőle mindössze 0,16 milligramm tömegű, és csak az üregeit kitöltő levegő miatt nem emelkedik a magasba. A grafén aerogél súlyát jól szemlélteti, hogy azt könnyedén megtartja akár egyetlen fű- vagy gabonaszál, egy aprócska virág is. Amilyen könnyű azonban, olyan nagy teherbírású is: egy grammos darabkája egy két és fél kilós tégla megtartására is képes.
A grafén aerogél hajlékony, és rendkívüli nedvszívó tulajdonságokkal is rendelkezik: eredeti formájának alig tizedére való összepréselése után sértetlenül visszanyeri alakját, saját súlyának pedig 900-szorosát képes magába szívni olajból. Az anyagot többek közt a jövő elektronikai berendezéseiben, harcászati eszközökben, közlekedési eszközök tervezésénél használhatják majd fel.
A keddi árverést a Csöcsiang tartománybeli Hangcsou városának felfedezéseiből tartották, a befolyt összegekből a további tudományos kutatást finanszírozzák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.