Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2019. Február 17. 18:05, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Törékenyebb lett a világ biztonságpolitikai helyzete

Törékenyebb lett a világ biztonságpolitikai helyzete

A korábbi kétpólusú világrendszer megszűnése után most több ország is rendelkezik komoly katonai potenciállal, a világ többpólusúvá vált, ezért biztonsági helyzete sokkal törékenyebb lett

- mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 csatorna műsorán vasárnap.

Kifejtette: az Amerikai Egyesült Államok és a magára találó Oroszország mellett megjelent új kihívóként Kína, de számításba kell venni például Törökországot vagy Iránt is.

A héten megrendezett 55. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (MSC) elhangzottakkal kapcsolatban a szakértő jelezte azt is: Németország helyzete "tudathasadásos", Angela Merkel német kancellár beszédében Európa ellenfelei, de partnerei között is említette Oroszországot, a német-orosz energetikai együttműködés ugyanis több évtizedre tekint vissza.

Horváth József kitért arra is, hogy a német kancellár méltatlan helyzetbe kerül, saját pártja is elkezdte beismerni, hogy rossz volt a 2015-ös döntés a migránsok minden korlátozás nélküli befogadásáról. A döntés olyan "politikai földindulást indított el, ami maga alá fogja temetni Angela Merkelt" - fogalmazott a szakértő.

Címkék: biztonság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 07:00, szerda | Külföld

Az Európai Bizottság folyósította Kijevnek a hitelkeret első részletét

Az Európai Bizottság kedden csaknem 4,2 milliárd eurót folyósított Ukrajnának az ukrán hitelkeret első részleteként - közölte a brüsszeli testület.

2024. Augusztus 14. 06:00, szerda | Külföld

A vártnál jelentősebben romlott az augusztusi német gazdasági hangulatindex

Romlott a ZEW német gazdaságkutató intézet augusztusi, Németország következő hat hónapjára vonatkozó gazdasági hangulatindexe, az elemzők által becsültnél lényegesen nagyobb mértékben.

2024. Augusztus 13. 08:02, kedd | Külföld

Az Egyesült Államok szerint a héten számítani lehet iráni támadásra Izrael ellen

Az Egyesült Államok értékelése szerint ezen a héten számítani lehet Irán és hozzá kapcsolódó fegyveres szervezetek részéről Izrael elleni támadásra