Városlista
2024. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2024. Szeptember 17. 07:44, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Tovább nőtt a magyar turisták száma Horvátországban az idén

Tovább nőtt a magyar turisták száma Horvátországban az idén

Az idén újabb rekordot döntve tovább nőtt Horvátországban a magyar turisták és vendégéjszakáik száma, szeptember közepéig 736 ezer magyar utazó 3,7 millió éjszakát töltött az adriai államban

- közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Ivana Herceg jelezte: a magyarországi vendégek adatai már most túllépik a tavalyi egész éves adatokat.

A múlt évben közel 729 ezer magyar utazó érkezett Horvátországba, a vendégéjszakáik száma megközelítette a 3,6 milliót.

A horvát turisztikai szakember arról is beszámolt, hogy augusztus végéig összesen 16,9 millió turista érkezett Horvátországba, ahol 89,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A vendégek száma a 2023-as év azonos időszakához képest négy százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké pedig egy százalékkal.

A korábbiakhoz hasonlóan ebben az évben is Németország, Szlovénia és Ausztria volt a legjelentősebb küldő ország, ebben a sorban Magyarország a hetedik helyen szerepel.
A külföldi turisták körében Rovinj, Dubrovnik és Porec volt ezen a nyáron is a leglátogatottabb település.

A magyar vendégek számára a Kvarner régió, Isztria, Zadar, Split és Sibenik régiója a legkedveltebb, a települések közül Crikvenica, Vir, Rovinj, Medulin és Porec szerepelt az élen.

Példaként említette, hogy az Isztriai félszigeten 12 százalékkal emelkedett a magyar vendégéjszakák száma, ezen belül is Porecben a tavalyi hasonló időszakhoz képest ötödével több időt töltöttek a magyar turisták.
Ivana Herceg kitért arra is, hogy a magyarok 26 százaléka utazási irodákon keresztül látogatott el Horvátországba, 74 százalékuk pedig egyénileg szervezte meg a nyaralását.

Az is látható, hogy az év első negyedében jelentősen emelkedett a magyar látogatók aránya, ami azt mutatja, hogy Horvátország egyre érdekesebb a nyári szezonon kívül is.

Horvátországban idén év elején lépett életbe az új turisztikai törvény, ami kulcsfontosságú változást hoz a horvát turizmus fenntartható fejlődése érdekében.

A regionális és helyi turisztikai szervezetek, az önkormányzatok és az állam is új lehetőségeket kapott, korlátozhatják például a vendéglátó- és szálláshelyek számát, a turisták létszámát a túlturizmus elkerülése érdekében, de a törvényi lehetőségekkel az idén még sehol nem éltek - tette hozzá a horvát turisztikai vezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 06:00, hétfő | Életmód

Hans Zimmer az MVM Dome-ban ad koncertet jövő novemberben

Hans Zimmer a The Next Level című új turnéjával az MVM Dome-ban Budapesten is fellép 2025. november 12-én.

2024. Szeptember 15. 08:57, vasárnap | Életmód

Már több mint 20 ezer család telepíthet napelemet és energiatárolót a Napenergia Plusz Program támogatásával

Meghaladta a húszezret a támogatott kérelmek száma a modern napelemes rendszerek létesítésére ösztönző pályázaton - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.

2024. Szeptember 14. 08:46, szombat | Életmód

Főleg az ország nyugati felén okoz gondot a viharos szél

Főleg az ország nyugati felén okoz gondot a viharos szél, a legtöbbször Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegyében hívták a tűzoltókat pénteken viharkárok miatt - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Életmód

Meteorológia: ez volt a legmelegebb nyár a mérések kezdete óta Magyarországon

Az idei nyár volt a legmelegebb a mérések kezdete, 1901 óta, az évszak középhőmérséklete országos átlagban 2,7 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti évek átlagát - közölte a HungaroMet Zrt.