Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2016. Január 25. 10:01, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Túlságosan kevés nő megy el méhnyakrákszűrésre Magyarországon

Túlságosan kevés nő megy el méhnyakrákszűrésre Magyarországon

Járay Balázs patológus szerint túl kevés nő megy el méhnyakrákszűrésre Magyarországon.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában, hogy most van Európában a méhnyakrák-megelőzési hét, amely szombaton ér véget.

Járay Balázs elmondta, hogy Magyarországon a szűrendő nők mindössze húsz-harminc százalékát vizsgálják meg az állami ellátórendszerben, és becslések szerint a magánorvosoknál megjelentekkel együtt is csupán negyven-negyvenöt százalékos ez az arány. Holott a szűréstől akkor várható jelentős eredmény, ha a célcsoport hetven-nyolcvan százaléka részt vesz rajta - emelte ki.

A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 évesnél fiatalabb nők körében. Magyarországon évente 450 nő hal meg e betegség következtében, ők főként fiatal, harmincas éveikben járó anyák. Az idejében felismert betegség ugyanakkor teljes mértékben gyógyítható, ezért fontos, hogy növekedjen a szűrési hajlandóság - hangsúlyozta Járay Balázs.

Címkék: méhnyakrák, szűrés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 07:42, szerda | Belföld

NGM: népszerű az otthonfelújítási program

Népszerű az otthonfelújítási program, a kormány folyamatosan vizsgálja, hogyan teheti még egyszerűbbé a pályázati folyamatot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

2024. Augusztus 14. 07:40, szerda | Belföld

Szerdától harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe

Szerdától vasárnapig harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe - olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

2024. Augusztus 14. 07:36, szerda | Belföld

MOHU: elérte a százmilliót a visszaváltott italcsomagolások száma

Elérte a 100 milliót a visszaváltott italos palackok, dobozok és üvegek száma a magyarországi kötelező visszaváltási díjas rendszerben (DRS) -

2024. Augusztus 14. 06:00, szerda | Belföld

Újabb tízezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett

Tovább emelkedett a bejelentett szamárköhögés (pertussis) gyanús esetek száma, hétvégén újabb tízezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett hazánkba