Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Június 28. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új gyógyszerrel lesz kezelhető a mellrák?

Új gyógyszerrel lesz kezelhető a mellrák?

Leukémia-kutatás segítheti a mellrák legnehezebben kezelhető típusa, a 'tripla-negatív' elleni új gyógyszer kifejlesztését - adták hírül a szakemberek, akiknek eredményeiről a BBC számol be. Az emlőrák ezen típusa ellen jelenleg csak sugárkezelés, kemoterápia vagy műtét áll rendelkezésre.

A Glasgow Egyetem kutatócsapata felfedezte, hogy a leukémiát okozó DNS hiba bizonyos más típusú daganatok kialakulásában is szerepet játszik, s ez a felfedezés segít a szakembereknek a mellrák legveszélyesebb típusa elleni küzdelemben, új gyógyszerek kifejlesztésével.

Az ösztrogén vagy progeszteron-pozitív emlőrákot hormonterápiákkal, például Tamoxifennel lehet kezelni. Egy másik gyógyszer, a Herceptin csak a HER2-pozitív tumoroknál működik. Azonban minden ötödik mellrák 'tripla negatív', ami azt jelenti, hogy lehetőségként a sugárkezelés, a kemoterápia vagy a műtét marad.

Az új vizsgálat keretében a RUNX1 nevű gén szerepét vizsgálták, amely a leggyakoribb változáson átment gén a leukémia esetében. Erről már kimutatták, hogy szintén szerepe van a leghalálosabb 'tripla negatív' mellrák kialakulásában. Az ebben szenvedő 483 pácienstől vett minta alapján megállapították, hogy akiknél jelen volt a RUNX1 nevű gén, azoknak négyszer nagyobb volt a kockázatuk a betegség halálos kimenetelére, mint azon társaiknál, akiknél nem mutatták ki az említett gént.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy célzottan az RUNX1 nevű génnel szemben kell megfelelő gyógyszert kifejleszteniük, ezzel javítanák a 'tripla negatív' mellrákban szenvedők gyógyulási esélyeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.