Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2017. Február 03. 06:00, péntek | Helyi
Forrás: Erste Bank

Új program társadalmi vállalkozásoknak

Új program társadalmi vállalkozásoknak

Már lehet jelentkezni arra az új programra, amely az esélyegyenlőséget növelő, a rászorulók életminőségét javító társadalmi vállalkozásokat és ötleteket karolja fel.

A programba bekerülők tapasztalt szakértőktől kapnak segítséget tevékenységük fejlesztéséhez, a legjobbak pedig vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatnak.

Gyakori problémája az induló társadalmi vállalkozásoknak, vagy az ilyet kigondolóknak, hogy bár az ötletük, tevékenységük jó és a közösségük számára hasznos, nincs tapasztalatuk annak létrehozásában, működtetésében, fejlesztésében. Ezek leküzdésére, a kezdeti buktatókon való átsegítésre jött létre az Erste SEEDS Program, amely Magyarországon most írta ki első pályázatát, amelyre már lehet jelentkezni.

A másfél éves inkubációs program azoknak a társadalmi vállalkozásoknak a fejlődését szolgálja, amelyek működésükkel növelik az esélyegyenlőséget és javítják a rászorulók életminőségét. A SEEDS a Social Enterprise Establishment and Development Support (társadalmi vállalkozás alapításának és fejlesztésének támogatása) angol kifejezésből képzett betűszó, amely egyben magokat, elvetést is jelent, így utalva a program céljára.

Az Erste SEEDS olyan vállalkozásokat vagy vállalkozási ötleteket vár, amelyek társadalmi elkötelezettségét kiválasztott célcsoportjuk, illetve termékeik, szolgáltatásaik köre egyértelműen igazolja. Fenntarthatóságuk üzleti szempontból is alátámasztható, gazdasági tevékenységüket, és ezáltal társadalmi hatásukat növelni szeretnék.

A programba bekerülő pályázók – számuk 55-60 körül várható - gyakorlat-orientált képzéseket kapnak a vállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó legfontosabb témákban (üzleti modell, üzleti tervezés, termék- és szolgál-tatásfejlesztés, pénzügyi tervezés, üzletvezetés, hatásmérés, befektető-keresés, prezentálás befektetők előtt).

A programban résztvevő szervezetek közül a legígéretesebbek és legelkötelezettebbek jelentős vissza nem térítendő pénzügyi támogatásban is részesülhetnek (az erre rendelkezésre álló teljes keret 200 000 EUR) Felkészítik őket arra is, hogy később már a saját lábukra állva hagyományos banki hitelből tudják finanszírozni növekedésüket, fejlődésüket. A program végén a legjobb vállalkozások bemutatót tarthatnak magyar és külföldi társadalmi befektetőknek. Lehetőségük nyílik arra is, hogy részt vegyenek a program folytatásában.

A pályázaton szervezeti szempontból a már bejegyzett nonprofit jellegű szervezetek (például nonprofit kft., alapítvány, egyesület, szociális szövetkezet) előnyt élveznek. Az ettől eltérő szervezeti forma vagy a még be nem jegyzett szervezet nem kizáró ok, de pénzbeli támogatást csak a 2017 júliusáig bejegyzett, nonprofit jellegű szervezetek kaphatnak a programban. Az Erste SEEDS pályázatára március 3-áig jelentkezhetnek az érdeklődők a www.ersteseeds.hu honlapon.

A képzéseket az IFUA Nonprofit Partner és a SIMPACT nonprofit szervezetekre és társadalmi vállalkozások fejlesztésére szakosodott kollégái tartják. Az Erste Bank Hungary és az IFUA Horváth & Partners szakemberei pedig önkéntes mentorokként segítik a programban résztvevő szervezeteket. A programban lehetőség nyílik a már működő társadalmi vállalkozások tapasztalataival és dilemmáival is megismerkedni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 01. 16:09, csütörtök | Sport

Kassa ralin járt a Jobbágy - Maricsek versenyzőpáros!

Beszélgetés Jobbágy Ákos autóversenyzővel a 50. Garrett Rally Košice 2024 után.

2024. Augusztus 01. 07:55, csütörtök | Kék hírek

Négyszáznál több gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt

Több mint 400 gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.