Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2016. Május 03. 18:02, kedd | Helyi

Újabb fontos információk a CSOK-ról

Újabb fontos információk a CSOK-ról

A bank jogászai vették észre a hibát. A bankok befagyasztották a CSOK-os hitelfinanszírozást? Nézzük, mi történt!

Egyre többen igénylik az állam által nyújtott új, Családi Otthonteremtési Kedvezményt. Független pénzügyi blogunkban már részletesebben is foglalkoztunk ezzel a témával. Körüljártuk, kik és hogyan igényelhetik.

Arra azonban nagyon kevesen gondoltak, hogy a „fejlesztés” gyerekbetegségei újabb családok életét keseríthetik meg. Sőt, ez akár egy-egy foglaló összegébe is kerülhet. És ez talán még a legjobb eset!

Mit lép erre a Nemzetgazdasági Minisztérium?
A történet úgy kezdődött, hogy 2016 év elején a magyar állam bejelentette: meglepően nagy kedvezménnyel – 10+10 Millió forinttal - támogatja a magyar nagycsaládosokat. Ehhez speciálisan terveztetett ingatlanokat – új építésű társas és ikerházakat - is meghatároz - adott négyzetméter, felépítmény és földrajzi hely keretében.

De – itt jön az egyik felháborodás oka - amíg a régebbi építéseknél már elfogadott protokoll ezen építményeknél a használati megosztás elve, addig a CSOK-os építésű ingatlanoknál ez a feltétel kikerült a kedvezményezetti listából.

Mit jelet ez?
Mindez azt eredményezi, hogy a bankok befagyasztottak minden olyan hitelfinanszírozást, ahol az épületek osztatlan közös tulajdonra épülnek és használati megosztással történik az elkülönítés.
A CSOK szigorú szabályai között ugyanis az szerepel, hogy CSAK előtársasházi alapítással kötött kivitelezői szerződésekre adható!

Mit jelent ez a gyakorlatban? Mit tehetnek a CSOK-ra váró családok?

A történet két nagyon fontos eleme:
1. Azon ingatlanok hitelfinanszírozásaira, melyek NEM előtársasházi alapítással kerültek benyújtásra a Földhivatalhoz, de már folyamatban lévő építésűek, azaz olyan iker- és társasházi lakások, melyek azért nem felelnek meg a törvényi előírásoknak, mert NEM ÉR ÖSSZE a két vagy több ingatlan, azokra az NGM hivatalos állásfoglalásáig a bankok nem engedélyezik a szakaszos kifizetést.
2. A másik vele járó folyamat, amely szintén jogi vitákat is eredményezhet, amikor a már kifizetett foglalótól kénytelen elállni az adós - aki egyébként jogosult a CSOK-ra - , mert épp olyan ingatlant választott, melyre a bank leállította a finanszírozást. Erre is meg kell találni azt a kompromisszumost lépést, mely újabb nehéz feladat elé állítja a családokat.

A Minisztérium által kiadott hivatalos határozatra azonban heteket, akár hónapokat is várni kell!
Arról pedig már nem is teszünk említést, milyen hátrányos versenyhelyzetbe kerül(het)nek azok a kivitelező cégek, akik a családoknak szánt ingatlanjaikat emiatt az utólagosan kiderült jogszabályi feltétel miatt nem tudják értékesíteni…


Elgondolkodtató….

Plangenauer László

Hitelokosan.blog.hu

Címkék: CSOK, hitelokosan blog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 03. 09:02, szombat | Belföld

Változik több térségben a Volánbusz menetrendje augusztus 17-től

Több térségben menetrendi módosítások lépnek életbe augusztus 17-től a Volánbusznál - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

2024. Augusztus 03. 09:01, szombat | Kék hírek

NAV: folytatódik a nyári ellenőrzés