Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 17. 13:20, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Újabb meredek háztartási energia-áremelés Nagy-Britanniában

Újabb meredek háztartási energia-áremelés Nagy-Britanniában

Meredek háztartási energia-áremelést jelentett be csütörtökön a legnagyobb brit szolgáltató, a British Gas, néhány napon belül ez a második jelentős áremelési bejelentés Nagy-Britanniában.

Az áramszolgáltatást is nyújtó British Gas anyavállalata, a Centrica csütörtökön közölte, hogy a lakossági áramtarifák országos átlagban 10,4 százalékkal, a háztartási földgáz 8,4 százalékkal drágul november végétől.
Ez átlagosan 123 fonttal, 1444 fontra (több mint 500 ezer forintra) emeli egy-egy érintett brit háztartás éves energiarezsijét.
A British Gas nyolcmillió háztartást szolgál ki Nagy-Britanniában; ez a teljes brit lakosság egyharmadát érinti.
A cég a globális piaci beszerzési árakkal, a hazai energiatovábbítási költségek emelkedésével és a kormány által az energiaipari cégekre kirótt "zöldadóval" magyarázta az áremelést.
Egy másik országos szolgáltató, az SSE a múlt héten az általa felszámolt kiskereskedelmi áramdíjak 8,2 százalékos emelését jelentette be, a nagybani beszerzési árak emelkedésére hivatkozva.
Ed Davey energiaügyi miniszter - aki a Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális brit kormánykoalícióban - a British Gas szerdai áremelési bejelentését "rendkívül kiábrándító hírnek" nevezte, és felszólította a céget a döntés nyílt és átlátható magyarázatára. Davey parlamenti nyilatkozatában azt javasolta a fogyasztóknak, hogy válogassanak a szolgáltatók közül, és térjenek át ahhoz a céghez, amelyik a legolcsóbb tarifákat kínálja.
Iparági szakkommentátorok szerint ugyanakkor biztosra vehető, hogy a brit lakossági piacon tevékenykedő többi nagy magántulajdonú szolgáltató is hamarosan követi a British Gas és az SSE példáját.
Az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának energiaügyi miniszterjelöltje, Caroline Flint csütörtökön kijelentette: a legutóbbi áremelési bejelentések minden eddiginél világosabban mutatják, hogy szükség van a Labour vezetője által minap kilátásba helyezett árbefagyasztásra.
Ed Miliband, a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje a Labour szeptember végi éves kongresszusán közölte, hogy ha a párt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú energiaszolgáltató céget pedig feldarabolná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.
David Cameron konzervatív párti miniszterelnök ugyanakkor a héten "átverésnek" nevezte a tervet, mondván: a Munkáspárt vezetőjének nincs befolyása a világpiaci árakra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).