Városlista
2024. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.

Donald Trump volt elnök és republikánus elnökjelölt a közösségi médiában közzétett üzenetében egyben megköszönte az aggódást és jókívánságokat, amelyeket kapott az incidenst követően. "Bizonyosan egy érdekes nap volt" - fogalmazott, bátor, elkötelezett hazafiaknak nevezte a rendőrség embereit, és nagy teljesítménynek értékelte, hogy meg tudták őrizni a biztonságát. "Büszke vagyok, hogy amerikai lehetek" - zárta üzenetét.

Előzőleg Donald Trump a merényletkísérletet előidéző egyik tényezőnek nevezte azt a retorikát, amivel politikai ellenfelei őt illetik. Úgy fogalmazott, hogy a merényletre készülő Ryan Wesley Routh "elhitte azt, amit Biden és Harris mond, majd annak alapján cselekedett".

Joe Biden elnök hétfőn elítélte a támadáskísérletet hivatali elődje ellen és megismételte, hogy Amerikában nincs helye politikai erőszaknak. Az elnök elismerését fejezte ki a Titkosszolgálat fellépéséért, azért, hogy a volt elnököt sikerült megóvni, a gyanúsítottat pedig őrizetbe venni.

"Amerika túl sokszor szenvedett el tragédiát egy merénylő golyója miatt. Az semmit nem old meg, csupán kettészakítja az országot"
- fogalmazott Joe Biden egy nyilvános eseményen.

Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója közölte, hogy az állam saját vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy miként tudott egy újabb fegyveres 450 méternél közelebbre kerülni Donald Trumphoz.

Chuck Schumer szenátor, a kongresszusi felsőház demokrata többségének vezetője hétfőn közölte, a törvényhozás tagjai készen állnak arra, hogy kiegészítő forrásokat bocsássanak a kiemelt személyek védelmét ellátó Titkosszolgálat rendelkezésére. Egyben megkönnyebbülését hangoztatta amiatt, hogy a volt elnök biztonságban van.

Mike Johnson, a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke szintén hétfőn annak a véleményének adott hangot, hogy Donald Trumpot a személyi védelem magasabb szintje illeti meg, és úgy vélte, hogy ez nem anyagi forrás kérdése, hanem a szolgálatnál tapasztalt emberhiányé. A politikus hozzátette, hogy vasárnap nem sokkal a megakadályozott merényletet követően találkozott az elnökjelölttel, akit jó hangulatban talált.

Mike Waltz republikánus képviselő, a Donald Trump ellen megkísérelt júliusi merénylet körülményeit vizsgáló kétpárti kongresszusi bizottság tagja értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy miért nem volt fokozott védelem a Titkosszolgálat részéről vasárnap, valamint emlékeztetett arra, hogy Joe Biden elnök Donald Trump védelmének növelését sürgette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

2024. Szeptember 14. 08:44, szombat | Külföld

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

Az Ukrajna rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.