Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Február 13. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb terrortámadást akadályoztak meg a német hatóságok

Újabb terrortámadást akadályoztak meg a német hatóságok

Újabb iszlamista terrortámadást akadályoztak meg a német biztonsági szervek, ezúttal európai partnerekkel együttműködésében - közölte a német szövetségi belügyminiszter pénteken.

Horst Seehofer közleményében kiemelte, hogy a terroristák határokon átívelő hálózatokba szerveződnek, ezért a terrorizmus elleni küzdelem is nemzetközi.

A biztonsági szervek szoros együttműködésben dolgoznak, "gyakran észrevétlenül, de nagyon hatékonyan" - tette hozzá a miniszter, felidézve, hogy a német és a dán rendőrség a napokban egy összehangolt akcióval elfogott három szíriai férfit - három testvért -, akiket állam elleni bűncselekmény előkészítésével gyanúsítanak Németországban.

A tárca összesítése szerint így már 17 iszlamista terrortámadást akadályoztak meg 2009 óta.

A Szász-Anhalt tartományi főügyészség és a dán hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint a rendőri műveletet február 6-án hajtották végre, két gyanúsítottat Dániában, a harmadikat Németországban vették őrizetbe.

A nyomozás első megállapításai szerint januárban részt vettek pokolgép készítésére alkalmas anyagok beszerzésében. A szász-anhalti Dessau-Rosslauban egy házkutatáson le is foglaltak tíz kilogramm robbanószert és gyújtózsinórokat. A megvásárolt vegyi anyagok egy másik részét Dániában találták meg.

Német hírportálok beszámolói szerint a gyanúsítottak Lengyelországból szerezték be az alapanyagokat a tervezett robbanószerkezetekhez. Biztosnak tűnik, hogy merényletre készültek, az viszont egyelőre nem ismert, hogy Németországban, Dániában vagy máshol akarták megvalósítani szélsőséges iszlamista meggyőződésükön alapuló terveiket.

A dán hatóságok tájékoztatása szerint további tizenegy embert is őrizetbe vettek Dániában a Németországban kiadott körözés alapján elfogott két szíriai gyanúsított mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése