Városlista
2024. augusztus 6, kedd - Berta

Hírek

2014. Július 16. 14:00, szerda | Helyi

Mosonmagyaróvár ismét indul a Virágos Magyarországért fődíjért

Mosonmagyaróvár ismét indul a Virágos Magyarországért fődíjért

A Virágos Magyarországért versenyben Mosonmagyaróvár város az elmúlt években a legrangosabb díjakat kapta. Az idei évben is nevezett Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata

A Virágos Magyarországért versenyben Mosonmagyaróvár város az elmúlt években a legrangosabb díjakat kapta, a régiós első helyezést, azaz az Arany Rózsa díjat és az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának különdíját. Az idei évben is nevezett Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, szeretnék, ha hazánkat a Lajta-parti település képviselhetné a nemzetközi versenyen. Július 22-én érkezik a városba a régiós zsűri, akik javaslatot tesznek minden régióban az első helyezettre. A javasoltak közül az országos főzsűri augusztusban tesz látogatást, s ők döntik el, ki lesz végül az országos első, aki 2015-ben a nemzetközi versenyen képviseli hazánkat. A bírálat során vizsgálják a zöldfelületek minőségét, fejlesztését, gondozottságát, virágosítását, a fajok alkalmazását, harmóniáját az épített környezettel, műemlékekkel, tájjal. Meghatározó elem az épített környezet állapota, minősége, település tisztasága és a parlagfű-mentesség.
A zsűri megítélésében jelentős szerepe van a település turisztikai megjelenésének és a lakosság, a helyi vállalkozások, civil szervezetek környezetszépítésben való szerepvállalásának is. Ezért az Önkormányzat kéri a lakosság és az oktatási és egyéb intézmények, a vállalkozók, cégek segítségét abban, hogy ki-ki a saját portáját, környezetében levő közterületeket rendezze különös figyelmességgel erre az alkalomra.


A zsűri az alábbi útvonalon tekinti meg a közterületeket:
Fő utca, Városkapu tér, Régi Vámház tér, Magyar u., Cserháti út: Malom-ági Lajta híd, Egyetem, Vár köz, Vár-tó, Ady utca, Cserháti út, Wittmann park, Várallyai u., új temető, , Malomszer, Károly u., Erkel u. lakótelep (zöldfelületek és falfestés bemutatása), Károly u.-Tallós P. u. át a Mosoni strand, Duna u.-Aranyossziget u.-Magtár u., Futura, Kühne körforgalom, József A. utca, Vasútállomás park, Szent István király út- Ostermayer u.-Erzsébet tér, Tesco körforgalom, Dzsungelország, Park center, Szekeres R. u. át a Lajta lakókert, Lomb u., Kórház u.

Háttér-információ:
Magyarországon a ’90-es évek közepe óta hirdetik meg a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenyt, melynek lebonyolítását a Magyar Turizmus Zrt. végzi. Ezáltal hazánk az egyik legrangosabb európai versenybe – az Európai Virágos Városok és Falvak Versenye - is bekapcsolódott. Az Európában egyedülálló program kb. 25 000 település között teremt minden évben kapcsolatot, mintegy ötvenmillió embert mozgósít a környezet szépítése, az élettér minőségének javítása érdekében. A versenyt külön város és falu kategóriában hirdetik meg, melyre városunk több éve benevez. A magyar versenyben legjobb eredményt elért falu és város képviselheti hazánkat a nemzetközi megmérettetésben.
A verseny célja: a kulturált, tiszta, környezetbarát, vendégváró országkép kialakításának elősegítése, turizmus fejlesztése, közös értékek védelme, a településeken az életminőség javítása, a hagyományos magyar virág- és kertkultúra felélesztése az ökológia, a környezetvédelem szempontjainak megfelelően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 06. 12:20, kedd | Sport

Kategóriagyőzelem a Fehérvár Ralin

Ákos és Tomi az előkelő első helyre terelte be a Skoda Fabia R2-őt a Fehérvár Rally-n!

2024. Augusztus 06. 08:03, kedd | Belföld

Kínai támogatást kap a Liberty Dunaújváros

A Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz - közölte a Liberty hétfőn az MTI-vel.