Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 14. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: orientpress

USA: a költségvetési patthelyzet világméretű katasztrófával fenyeget

USA: a költségvetési patthelyzet világméretű katasztrófával fenyeget

Még mindig nem született megállapodás az amerikai adósságplafon emeléséről, de a piacok egyre bizakodóbbak az elsősorban az egészségügyi törvényt érintő vitával kapcsolatban. Az amerikai tőzsdék emelkedéssel zárták a hetet, ugyanakkor a legfrissebb adatokban máris erősen látszanak a washingtoni adminisztráció befagyasztásának következményei.

Az októberi fogyasztói bizalmi mutató 9 havi mélypontra esett, az új munkanélküliek száma fél éves csúcsra ugrott. Az amerikai kormány októbertől több százezer alkalmazottját volt kénytelen szabadságolni, mert a két nagy párt között nincs megállapodás. Az országot emellett a pénzügyminisztérium szerint a technikai fizetésképtelenség fenyegeti, ha jövő csütörtökig nem sikerül megállapodni az államadósság-limit módosításáról.

Az amerikai költségvetés, és az adósságplafon kérdése állt a figyelem középpontjában a Valutaalap és a Világbank washingtoni közgyűlésének első munkanapján. Ezzel foglalkozott a világ húsz legfejlettebb országát tömörítő G20-ak csoportja is. A fórum közleménye azonnali lépéseket sürgetett. Az orosz pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy ha nem sikerülne emelni az adósság-plafont, akkor technikai csődbe kerül az ország. Ez azzal járhat, hogy rövid időn belül leáll az adósság visszafizetése, miközben a világ számos országa, így például Oroszország is jelentős értékű amerikai állampapírt birtokol. Kína az amerikai állampapírok legnagyobb külföldi vásárlója, több mint 1 ezer milliárd dollárnyi államkötvény-portfolióval rendelkezett június végén. A második legnagyobb vásárló Japán.

A Világbank elnöke felszólította az amerikai kormányt és a republikánusokat, hogy sürgősen oldják meg az amerikai költségvetés körül kialakult patthelyzetet, különben világméretű gazdasági katasztrófát okoznak.Az Egyesült Államok már csak néhány napra van attól, hogy világméretű gazdasági katasztrófát okozzon. Ha a Demokrata Párt és a republikánusok legkésőbb csütörtökön nem jutnak megállapodásra az adósságplafon megemeléséről, az Egyesült Államok technikai értelemben csődbe jut. Ha ez bekövetkezik, szerte a világon kamatot fognak emelni a jegybankok, lelassul a globális gazdasági növekedés, és csökkenésnek indulnak az üzleti bizalmi indexek. A republikánusok tegnap sem jutottak közelebb a megállapodáshoz - számolt be róla a Távirati Iroda.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).