Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Október 31. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Utasjogok: megszüntetné a kibúvókat az EP

Utasjogok: megszüntetné a kibúvókat az EP

Közlekedési eszköztől függetlenül gyors tájékoztatást és segítségnyújtást kell biztosítani az utasoknak elégtelen szolgáltatás esetén, a mozgáskorlátozottaknak pedig biztosítani kell az akadálymentes utazást - áll abban a jelentésben, amelyet elfogadott az Európai Parlament. A képviselők azt is kérik az Európai Bizottságtól, hogy tegye hatékonyabbá a panaszbejelentést és lépjen fel a tisztességtelen árképzés ellen.

Georges Bach (néppárti, luxembourgi) jelentéstevő szerint fontos, hogy javítsanak a bajba jutott utasoknak nyújtott szolgáltatás minőségén. Ezért minden reptéren információs pontokat kellene létrehozni, és gondoskodni kellene arról, hogy az utasok telefonon is segítséget kaphassanak. A reptéri személyzetet pedig fel kellene készíteni arra, hogy megfelelő segítséget tudjon nyújtani az utazás újratervezésében vagy átfoglalásban, valamint a poggyász eltűnése, panaszbejelentés és kártérítési igény benyújtása esetén.

'Szükség van egy egységes, az EU minden hivatalos nyelvén elérhető panaszbejelentési formanyomtatványra, meg kell határozni a panaszok kezelésének határidejét, és létre kell hozni egy központi, elektronikus uniós panaszirodát' - mondta Bach a plenáris vitán. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamoknak az utasok érdekében egységesen kell alkalmazniuk az utasjogokra vonatkozó szabályokat. Ez a közlekedési vállalatok közti tisztességes versenyt is elősegítené.

A képviselők azt kérik a Bizottságtól, hogy az utasjogok felülvizsgálatáról szóló, novemberben esedékes javaslatában pontosan határozza meg, hogy mi számít 'rendkívüli körülménynek', amikor is a társaságokat nem terheli felelősség az elégtelen szolgáltatásért. Az EP szerint nagyobb jogi védelmet kell biztosítani az utasoknak a légitársaságok csődje esetén is.

Online jegyvásárlás: átlátható árképzés és kombinált jegyek

A Bizottságnak emellett alaposabban kellene ellenőriznie az utasokat a jegyfoglaláskor félrevezető honlapokat, és egy büntetési rendszer létrehozásával kellene kikényszerítenie az átlátható árképzést. Az EP betiltaná a kizárólag a foglalás végén feltüntetett, nem választható hitelkártyaköltségeket, és egységesítené a kézipoggyászra vonatkozó szabályokat.

A jelentés arra kéri a Bizottságot, hogy népszerűsítse a kombinált jeggyel történő utazást, amely során több közlekedési eszközt is igénybe vehetnek az utasok. Az EP szorgalmazza egy olyan internetes oldal létrehozását is, ahol az utasok könnyen összehasonlíthatják a jegyárakat és az utazási időt, illetve tájékozódhatnak az igénybe vehető közlekedési eszközökről. Ezenkívül az EP szerint a menettérti jegyeknek akkor is érvényesnek kellene lenniük, ha azt az oda útra nem használták fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.