Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 07. 18:38, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Útdíj, alkotmány, közüzemi költség - mindenről döntöttek Gyulán

Útdíj, alkotmány, közüzemi költség - mindenről döntöttek Gyulán

Biztosan lesz elektronikus útdíj, júliustól csökkennie kell a közüzemi költségeknek, pénteken pedig beterjesztik az alaptörvény módosítását - nyilatkozta Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető a Fidesz-KDNP gyulai frakcióülése után. Harrach Péter szerint törvény kell arról is, hogy a közszolgáltatók ne léphessék túl hatáskörüket, a családi csődvédelemről pedig pedig már idén döntés születik.

Lesz, lesz, lesz
Július 1-jétől meg kell valósulnia a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz- és a kéményseprési díjak csökkentésének - jelentette be Rogán Antal a frakcióülés után. A politikus szerinta csökkentés mértékét az árakban tapasztalható területi különbségekre tekintettel kell megállapítani, de a cél az átlagos tízszázalékos mérséklés.

A díjcsökkentést egy munkacsoport dolgozza majd ki, amelynek Fónagy János államtitkár, a fideszes Németh Szilárd és Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere lesz a tagja.

Rogán Antal - utalva az önkormányzati vezetők kifogásaira - elmondta azt is: ígéretet tettek arra, hogy áttekintik azokat az adminisztrációs szabályokat és terheket, amelyek többletköltségeket jelentenek a szolgáltatóknak. Rogán szólt arról is, hogy biztosan lesz elektronikus útdíj, s ehhez semmilyen költségvetési módosításra nincs szükség – , Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter ugyanis 'megnyugtató beszámolót tartott', amely szerint a kormány megtalálta a megoldást az útdíjjal kapcsolatban.

Alkotmány és földügyek a láthatáron
Az alkotmányról szólva a Fidesz frakcióvezetője közzétette: a kormánypárt pénteken terjeszti be az alaptörvény módosításáról szóló javasaltát az Országgyűlésnek. Rogán hangsúlyozta azt is, hogy a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezők előzetes regisztrációja sem az alkotmányban, sem más törvényben nem fog szerepelni.

Rogán kitért a földdel kapcsolatos törvények témakörére is – közlése szerint a parlament ezeket csak az agrárkamarai választások után tárgyalja, mivel így az érdekképviselet bele tud szólni a törvényalkotás folyamatába. A három törvény közül egy - a termőföldről szóló - már a parlament előtt fekszik, a másik kettőt pedig az agrárkamarai választások lezárulta után terjeszti az Országgyűlés elé a kormány - ismertette.

A szolgáltató ne legyen hatóság
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a közszolgáltatókra vonatkozó törvénytervezetről beszélt a gyulai ülés után: mint kifejtette, olyan szabályozást kell alkotni, ami garantálja, hogy 'a szolgáltatók valóban szolgáltatóként dolgozzanak, és ne pedig hatóságként'.A politikus hozzátette, a kereszténydemokraták ismét előterjesztették, és Orbán Viktor miniszterelnök vállalta is a családi adókedvezmény kiterjesztését, így nemcsak az adóból, hanem a járulékból is levonhatják az adókedvezményt azok a családok, amelyeknek a kisebb jövedelmük miatt az adó esetében ez nem teljesül.Zajlik emellett a családi csődvédelem előkészítése is, amelyről még idén döntés születik - ismertette Harrach Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk