Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 29. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Útravaló, avagy hogyan vezessünk télen?!

Útravaló, avagy hogyan vezessünk télen?!

Újra hó borítja a tájat, s még ha az elmúlt évek alatt el is szoktunk a régi nagy havazásoktól, ez a csupán néhány centi friss hó is okozhat kellemetlen pillanatokat.

A legtöbben nem szívesen mozdulnak ki a meleg szobából, de ha mégis autóba ülünk, tegyünk meg mindent a balesetek elkerüléséért.

A Téli közlekedés alapszabálya: Lassan járj, tovább érsz!

A téli útviszonyok közötti vezetés során fokozottan igaz a közlekedésbiztonsági szakemberek intelme, miszerint az út és látási viszonyoknak megfelelően kell megválasztani a sebességet. Mindamellett legyünk türelmesebb és figyelmesebb vezetők. Próbáljunk elébe menni a kellemetlen helyzeteknek, lássuk előre a következményeket. Ha nem is pesszimizmusra próbálom ösztönözni önöket, de pár pillanatra gondoljanak az események elé. Ha például kereszteződés felé közeledve egy másik autó mögött halad, készüljön fel rá, ha az ön előtt haladó jármű hirtelen fékezne, még kellő időben kezdje meg Ön is a lassítást. Inkább várjunk meg egy következő zöld hullámot, minthogy órákat rostokoljunk a hidegben míg a baleseti helyszínelés folyik.

Adja meg a tiszteletet autóstársainak, legyen előzékeny vezető!

Egy-egy előzékeny gesztussal segíthetünk a többi vezetőnek, elkerüljük a bosszúságot, megelőzhetjük a beleseteket. Télen fokozottan tartsa be az elsőbbségadás szabályait!

Hogyan készítsük fel autónkat a téli utakra?

Téli gumik nélkül ne induljon útnak! Ne feledje, minden kerékre téli köpeny kell és ideális esetben téli pótkerék is szükséges! Ha hegyvidéken szeretnénk közlekedni, illetve számíthatni lehet, hogy havasabb mellékutakon kell közlekednünk, ne feledkezzünk meg a hóláncról.

Indulás előtt feltétlenül ellenőrizze le az ablakmosó folyadék szintjét, s ha hosszabb útra indul, legyen tartalék is a csomagtartóban. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a rutinszerű tesztekről sem, hiszen a megnövekedett fékút miatt télen még-inkább fontos a működő féklámpa… Tehát, ellenőrizze le a keréknyomást, az irányjelzőket, világítást és a fékeket…

Fékezés

Havas, jeges úton fékezni csak akkor és annyit ami feltétlenül szükséges. A gépjárművezetők többsége már megtapasztalta, hogy a csúszós úton a hirtelen fékezés legtöbbször nagyobb kárt okoz, mint hasznot. A gáz elvételével és ellenkormányzással könnyen visszanyerhetjük az uralmat a kormány fölött. Kanyarok, útkereszteződések előtt kezdjük meg korábban a lassítást rövidebb, szakaszos fékezésekkel. Meglehet, hogy hirtelen fékezéssel is meg tudunk állni, de korántsem biztos, hogy a mögöttünk haladóknak is sikerül. A felvillanó féklámpákkal azonban még időben felhívhatjuk a figyelmet a mögöttünk haladóknak.

Törekedjünk az egyenletes gyorsulásra és lassításra. A kapaszkodók előtt válasszunk olyan sebességi fokozatot, amivel váltás nélkül fel tudunk jutni a dombra. Lejtőn haladva kerüljük a sebességváltást, mert irányíthatatlanná válhat az autó, de figyelni kell a kanyarodáshoz megválasztott sebességre, az előzésre, vagy a kormánykerék hirtelen elmozdítására, mert könnyen megpördülhetünk.

Mit tegyünk, ha már megcsúszott az autó?

Kerüljük a pánikot, mérsékeljük a sebességet gázelvétellel. A kormányt fordítsuk a csúszás irányába, hogy megtaláljuk az egyensúlyt. Ne fékezzünk, mert a kerekek blokkolásával csak fokozzuk a csúszást. A lassuló autó újra kormányozhatóvá válik, szükség esetén – ha van elég hely – segíthet a lassulásban, ha nagyobb hóba kormányozzuk a járművet.

Ha felakadtunk, vagy árokba csúsztunk, hívjunk segítséget. Járjuk körbe az autót, a kerekek előtt és mögött túrjuk el a havat, ha van, használjunk sót, vagy önmentő salakot. Ha úgy döntünk, hogy az autóban várakozunk, tegyük szabaddá a kipufogó rendszert, ássuk ki a hóból. Járó motor mellett csak akkor melegedjünk az autóban, ha biztosított a szabad levegő utánpótlása! Ha szükséges engedjük le az ablakot, szellőztessünk. Ne aludjunk el az autóban, ha szédülés, vagy fejfájás tüneteit észleljük, azonnal szellőztessünk át az autót.

Téli vezetéstechnika

- A megfelelő öltözet és helyes testtartás a kényelmes, nyugodt vezetés előfeltételei.
- Az utazás időtartamának növekedésével ajánlatos egyre gyakrabban pihenni.
- Az útviszonyok a magasság növekedésével gyorsan változnak, vegyük figyelembe ezt a tényezőt is.
- Az útviszonyoknak megfelelő sebesség és a nagy követési távolság a legfontosabb. A vezetésmód az abroncsok néhány négyzetcentiméteres felfekvési felületétől függ. Havas vagy jeges úton csak megfelelő vezetési technikával tudjuk a meghajtóerőt az útra vinni.
- A síkos utakon való fékezés mindig teljes összpontosítást követel a vezetőtől. Ha a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válik és kicsúszik. Ilyenkor csak az segít, ha a lábunkat levesszük a fékről, egyenesbe hozzuk az autót és csak akkor fékezünk, mikor az autó újra a kívánt irányba állt.
- Éjszaka, sűrű hóesésben fárasztó és kimerítő a vezetés. Ilyenkor csak a sebesség csökkentése segít.
- Fontos a világítás! A fényszórókat és a többi lámpát gyakran tisztítsuk. Különösen teli csomagtartóval állítsuk be úgy a fényszórókat, hogy ne vakítsák a szembejövőket.
- Ha behavazott sávokat keresztezünk vagy váltunk, tartsuk biztosan a kormányt és enyhén lépjünk a gázra.


Hasznos kellékek

Korábban már szól volt néhány apróságról, ami elengedhetetlen télen az autóban, úgymint hólánc, vagy a tartalék ablakmosó folyadék, de vajon mire lehet még szükség?

Meleg takaró - legalább annyi, ahányan utazunk az autóban
Meleg ital – termoszban, vagy szivargyújtóról üzemelő vízforralóval
Indítókábel (bikakábel) – hasznos lehet, ha nem indul az autó a hidegben
Megfelelő mennyiségű üzemanyag
Vontatókötél
Jégkaparó
Hólapát
Elemlámpa
Telefon – autós töltővel!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.