Városlista
2024. augusztus 6, kedd - Berta

Hírek

2014. Augusztus 16. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: Levél Önkormányzat

V. Veterán Traktortalálkozó és Családi Nap

V. Veterán Traktortalálkozó és Családi Nap

A traktor találkozót először 2010-ben szervezték meg. Akkor az elsődleges cél az volt, hogy a vendégek ismerjék meg, hogyan és mivel dolgoztak apáink, nagyapáink a mezőgazdaságban..

és mint egy kontrasztot állítva megtekinthették a mai, csúcstechnológiás traktorokat is. A meghívott „traktorosok” - gazdák és termelők - a megyéből, a szűkebb környékbeli és ausztriai (Gols, Tuln, Nickelsdorf, Bruck an der Leitha, stb.) településekről érkeztek.

Az eddigi négy találkozó sikeres volt, egyre több vendég jelent meg, volt, aki 2-3 traktort is kiállított, 2013-ban 45 traktorral, neveztek be! Nem csak a szűkebb környezetünkből érkeztek vendégek, hanem szinte az egész megyéből. Ez annak is köszönhető, hogy a kiállítás ténye, programja megjelent a megyei lapban, szórólapok, plakátok lettek Mosonmagyaróváron és környékén kihelyezve. A szakmai program mellett színvonalas kiegészítő programokat szerveztünk, gyermek horgászverseny, főzőverseny, bikarodeó, ének és tánc, stb., így a vendégek sok élménnyel tértek haza.

A szakmaiság erősítése érdekében 2013-ban továbbléptünk és kétnapos programot szerveztünk. Ezt folytatjuk idén is. Ebben a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara, a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola és idén már Nemzeti Agrárkamara részt vettek.

Tervünk szerint első nap szakmai előadások lesznek, pl. mikroelemek szerepe a mennyiségi és minőségi növénytermesztésben, aratástechnikai eljárások, házi komposztálás és jelentősége, szélerózió a mezőgazdaságban, hatások és védekezési lehetőségek, méhek a mezőgazdaságban címmel. Ezt követően sajt- és borkóstoló, valamint kulturális műsorok lesznek a programban.

A második napon lesz a veterán traktor kiállítás és felvonulás, további gép bemutatók, szántás bemutató, régi cséplőgéppel cséplés bemutató, traktoros ügyességi verseny, állatsimogató, bor- és sajtkóstoló, főzőverseny, stb.

A családi nap jelleget erősíti, hogy a gyermekek szülőkkel, nagyszülőkkel élvezettel másszák meg a régi és új traktorokat, lesz bikarodeó, gyermek horgászverseny, traktor-rajzoló verseny, csónakázás a tavon, arcfestés, stb., és kulturális bemutatók, este pedig koncert és tűzijáték, stb.

Tehát nívós, mindenki számára emlékezetes kiállítást és találkozót szeretnénk szervezni. Előzetes egyeztetések alapján az idei évben is Ausztriából 25-30 traktor részvételére számítunk, a megyéből további 20-25 db várható.

A találkozó híre nem csak a mezőgazdaságban dolgozó, az után érdeklődő embereket ragadta meg, hanem a környezetükben élő ismerősökét is. Elmondhatjuk, hogy a szűkebb illetve a tágabb környezetünkben ehhez hasonló kiállítás, veterántalálkozó nincs, a rendezvény a környékbeli településeken egyedülállónak mondható. Így érthető, hogy a tavalyi évben rendezett találkozó nem csak traktorok, traktorosok találkozója volt, hanem egy jó alkalom arra, hogy minél többen megismerjék a mezőgazdaságban dolgozók életét, megismerhessék az ott használt erő és munkagépeket.

A program előkészítését és lebonyolítását az önkormányzat és helyi aktivisták önkéntes munkával, ingyen végzik.

A résztvevőkön kívül – a tavalyi év adatai alapján – a délelőtti órákban kb. 400-500, a délutáni esti időszakban pedig talán 1000 ember is kíváncsi volt a traktorokra illetve az azt kísérő programokra.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 06. 12:20, kedd | Sport

Kategóriagyőzelem a Fehérvár Ralin

Ákos és Tomi az előkelő első helyre terelte be a Skoda Fabia R2-őt a Fehérvár Rally-n!

2024. Augusztus 06. 08:03, kedd | Belföld

Kínai támogatást kap a Liberty Dunaújváros

A Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz - közölte a Liberty hétfőn az MTI-vel.