Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Április 04. 07:20, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Vádat emeltek egy tajvani nő ellen, mert illetéktelenül behatolt Donald Trump floridai countryklubjába

Vádat emeltek egy tajvani nő ellen, mert illetéktelenül behatolt Donald Trump floridai countryklubjába

Vádat emeltek az Egyesült Államokban egy tajvani útlevéllel rendelkező nő ellen, aki illetéktelenül behatolt Mar-a-Lagóba, Donald Trump amerikai elnök floridai countryklubjába.

Jü Csing-csang ellen lezárt területre történt behatolás, valamint a hatóságok félrevezetése miatt emeltek vádat. A nőt még az elmúlt hétvégén tartóztatták le a Palm Beachen lévő Mar-a-Lago countryklubban, de az incidenst csak szerdán hozták nyilvánosságra.

A rendőrség nem hozott nyilvánosságra részleteket, ezért homályos, hogy a nő valójában kicsoda, és mit akart. Tajvani útlevéllel rendelkezik, de nem tudni, hogy nem kínai állampolgár-e. A Mar-a-Lagónál őt feltartóztató titkosszolgálati munkatársaknak, majd később a nyomozóknak is azt mondta: Sanghajból érkezett Floridába.

A vádemelésről nyilvánosságra került dokumentum szerint Jü Csing-csang a hétvégén rövid időre belépett Mar-a-Lagóba. Azt mondta ugyanis a bejáratokat őrző titkosszolgálatiaknak, hogy az úszómedencéhez megy, mert barátai vannak ott. Már bent, a countryklub területén egy másik titkosszolgálati munkatársnak arról beszélt, hogy az amerikai-kínai kapcsolatokról rendezett ENSZ-tanácskozásra érkezett. Hamar kiderült, hogy ilyen tanácskozásnak a countryklub nem adott helyet, Jü neve pedig nem szerepelt a klubba beengedhető személyek listáján.

Jü Csing-csangot letartóztatták, de akkor már arról beszélt, hogy "egy barátja tanácsára" érkezett Mar-a-Lagóba, mert a Trump-család valamelyik tagjával az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatokat akarta volna megbeszélni.

A nőnél két útlevelet, négy mobiltelefont, egy laptopot, egy külső merevlemezt és egy számítógépes vírussal fertőzött pendrive-ot találtak. Indítéka egyelőre nem világos, amerikai sajtóhírek szerint azonban hasonló akciókat akkor hajtanak végre, ha számítógépeket akarnak megfertőzni.

Donald Trump ugyan nem tartózkodott Mar-a-Lagóban, de a családtagjai ott voltak. A titkosszolgálat szerint egyetlen családtag sem volt veszélyben.

A washingtoni igazságügyi minisztérium nem kívánta kommentálni az ügyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.