Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Augusztus 07. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Válságban a Győr-Moson-Sopron megyei kempingek

Válságban a Győr-Moson-Sopron megyei kempingek

Az elmúlt 16 év legrosszabb szezonját zárhatják idén a Győr-Moson-Sopron kempingek.

Az alacsony vendégszámnak a visszatérő esős, hűvös időjárás az egyik oka. A másik, hogy a sátorozó helyeket egyébként is jobbára a kevés pénzből üdülni indulók keresik fel leginkább, viszont ezek a családok még kevesebbet tudnak költeni, vagy le is mondanak a nyaralásról. Ugyan a pihenőhelyek többsége programokkal próbálja magához csábítani az utazókat, egyes kempingezők szerint gondot jelent az is, hogy a vendéglátás színvonala is sokat romlott a korábbi évekhez képest.

A Mosoni-Duna parti kempingben ezen a hétvégén vannak a legtöbb. Az üzemeltető azt mondja, a nyár eleje óta feleannyi vendége volt, mint tavaly.

Szirtl György vezető, Aranykárász Kemping, Rajka: "Sokszor előfordult, hogy a személyzet nagyobb létszámban fordult itt elő, mint a vendégek. És ezt nem viccnek szánom! Tegnap este például négy kerékpáros vendégünk volt, ami azért szezonban elég megdöbbentő. Természetszerűen a kempingek kialakítása, mérete mind-mind változik a Szigetközben, mi már egy napi 50-60 vendéggel nagyon elégedettek lennénk."

A pihenőhelyre sokan kerékpártúrázni, vagy kenuzni érkeznek. A vendégek szerint ahhoz, hogy több látogató legyen, a Szigetköz marketingjén is javítani kellene.

 

Cziráki Péter: "Valahogy a Szigetközbe sokkal nehezebb egy népesebb csoportot összeszedni. Nem tudom, miért van, de így van. Rosszul árulja magát a Szigetköz, én attól tartok. Az embereknek az maradt meg a tudatában, hogy ez itt kiszáradt."

A rajkai kempingben egy vendégnek egy sátorhelyért 1500 forintot kell fizetnie, erre jön rá a 200 forintos idegenforgalmi adó. A lakóautó után fejenként 3500, faházbérlés esetén 4000 forint a tarifa.

Barnabás András: "A kemping nem egyértelműen olcsóbb, mint a fizető vendégszolgáltatás. Tehát, ha valaki abban gondolkodik, hogy olcsóbban akart éjszakázni és kempingbe megy, akkor nem biztos, hogy megtalálja a számításait, de mégis elterjedt, hogy olcsóbb a kemping, mint a motel, vagy szálloda pláne."

Akik az egész nyarat kempingezéssel töltik, könnyen rossz élményeket is szerezhetnek. Stáger László szerint a sátorozó helyeken sokszor tűnnek fel olyan társaságok, akik viselkedésükkel zavarják a többieket.

Stáger László: "Pánikszerűen menekülünk innen az az igazság, és akik érkeznek még, azoknak is azt foguk mondani, hogy nem ajánljuk, hogy maradjunk itt, hanem menjünk eggyel odébb. Hogy ennek az az oka, hogy mi most rosszkor jöttünk, vagy éppen most van jó idő, de nem tudjuk ajánlani."

"Nagyon sok fesztivál van, és a fiatalok már oda mennek szívesebben. Ez is az egyik fő oka, hogy nincs olyan forgalom a kempingekben." Termállátogatás, lovaskocsikázás, vizítúrázás - csak néhány a programok körül, amelyekkel a kempingező helyek magukhoz próbálják csábítani a vendégeket.

Nagy Károlyné tulajdonos, Szigetköz Kemping és Vendégház, Kimle-Novákpuszta: "Egy olyan vállalkozás, mint a miénk, szóval, örülünk, ha mi a nullán maradunk végül is, az árbevételt tekintve. De bízunk abban, hogy egyre többen fognak jövő jelentkezni ezekre a vízi túrákra."

Az elmúlt években közel félmillió ember választotta úti célként a hazai kempingeket. Idén, ha csak augusztusban nem lesz jobb idő, ez szám az egyharmadára eshet vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.