Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Február 13. 13:23, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Várossá válna Kondoros

Várossá válna Kondoros

Kondoros vezetői úgy érzik, itt az ideje, hogy településük városi rangot kapjon.

A dokumentumokat már benyújtották, az elbírálásra még várni kell. A kondorosi polgármesteri hivatalból a napokban postázták a minisztériumba a várossá nyilvánítással kapcsolatos kérelmet.

Dankó Béla polgármester azt mondta a Békés Megyei Hírlapnak, hogy sok olyan pályázatot írtak ki, amely preferálta a községeket, ugyanakkor kizárta a városokat. Fontosnak érezték, hogy mind az önkormányzat, mind a helyi cégek, vállalkozások hozzá tudjanak jutni a pályázati forrásokhoz. Ezeket a lehetőségeket már kihasználták, ezért úgy véli a jövőben a várossá válásnak már inkább csak az előnyeit élveznénk. Dankó Béla a remélt előnyök között első helyen említette azt, hogy városként magasabb állami normatívákhoz juthatnának. További praktikus okként jelölte meg, hogy a nagy átszervezések, a települések új feladatkörének kialakítása kapcsán mindenképpen célszerűbb a városi rang, mert így nagyobb szerephez juthatnak a térségben. A polgármester azt mondta, nem törekszenek járásközponti státuszra, de mikrotérségi vezető szerepüket szeretnénk megtartani és erősíteni.

Kondoroson minden szolgáltatás magas színvonalon biztosított, minden adott ahhoz, hogy a település 5500 lakosa jól érezze itt magát. A kedvező földrajzi fekvésből adódóan könnyen elérhetőek a nagyobb városok (Szarvas, Békéscsaba, Orosháza), így aki nem talál helyben munkát, annak a bejárással sem kell sok időt eltöltenie. A kedvező ingatlanáraknak köszönhetően a megye más részeiről is egyre többen választják lakóhelyül Kondorost. Azt, hogy a kérelem ügyében mikor születik döntés, ma még nem lehet tudni. Az azonban tény, hogy január 1-jétől a nagyközség, mint közigazgatási fogalom megszűnt Magyarországon. Ma már csak községek és városok léteznek. Kondoros az utóbbi státuszra törekszik.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk