Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2013. Szeptember 16. 15:38, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Verespatak - Traian Basescu szerint alkotmányellenes a törvénytervezet

Verespatak - Traian Basescu szerint alkotmányellenes a törvénytervezet

Traian Basescu román államfő szerint alkotmányellenes az úgynevezett Verespatak-törvénytervezet, ezért az alkotmánybíróság el fogja utasítani a jogszabályt, ha a törvényhozói testület el is fogadja azt.

Basescu ezt hétfőn jelentette ki egy bukaresti fórumon, ahol egyebek között arról beszélt, hogy mi rombolja Románia külföldi tekintélyét. Az államfő példaként említette a kormány által a verespataki bányaberuházással kapcsolatban a parlament elé terjesztett törvénytervezetet, amely szerinte alaptörvénybe ütközik. "Hogy legyen Romániának jó megítélése, amikor a külföldiek is ismerik Románia alkotmányát, és tudják, ez a játék úgy végződik, hogy az alkotmánybíróság elutasítja a törvényt" - mondta Basescu.
Az államfő már vasárnap kifejtette, hogy nem lehet törvényben szabályozni olyasmit, ami csak egyetlen vállalatra vonatkozik. Felháborítónak nevezte, hogy a tervezet a közhasznúságra hivatkozva lehetővé teszi a kisajátításokat úgy, hogy a verespataki beruházást tervező cég többségi részvényese a versenyszférához tartozik.
A kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL) vitát váltott ki a tervezet. A liberális Crin Antonescu USL-társelnök ellenzi a tervezetet. Victor Ponta miniszterelnök - az USL másik társelnöke - ugyan nem foglalt állást egyértelműen, de egyre több jel utal arra, hogy egyetért a beruházási projekttel. Vasárnap például kijelentette, hogy Verespatakon nem jelenthet alternatívát az idegenforgalom és a mezőgazdaság, és az ott élőknek vagy lehetővé teszik, hogy a bányászatból éljenek meg a továbbiakban is, vagy meg kell mondani nekik, hogy költözzenek el a térségből.
A Mentsük meg Verespatakot! szervezet tizenöt napja tüntet a beruházás ellen. A zöld mozgalom szerint vasárnap Romániában 33 városban, külföldön 41 településen tüntetett több tízezer ember a ciántechnológiás bányaberuházás ellen. Ezzel párhuzamosan mintegy 30 bányász is elbarikádozta magát a tárnában Verespatakon, és a beruházás jóváhagyását követelte. Őket Ponta győzte meg vasárnap, hogy fejezzék be a föld alatti tüntetést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.