Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2023. Március 02. 08:41, csütörtök | Helyi

Verses-zenés est a Petőfi-bicentenárium alkalmából

Verses-zenés est a Petőfi-bicentenárium alkalmából

A TáncReakció trió „Akkor is, ott is” – a koncert, amely hétnyelven beszél című verses-zenés előadására várják az érdeklődőket március 14-én, kedden 17 órától, a Huszár Gál Városi Könyvtárban.

Petőfi Sándor életműve és világsikere irodalmi, nyelvi és zenei szempontból egy olyan kitekintést is megenged, ami kevés magyar költőről mondható el, mert verseit sokan és sok nyelvre lefordították. A Petőfi emlékév kapcsán fogalmazódott meg a TáncReakció tagjaiban, hogy rendhagyó irodalomórák, különálló előadások keretében a költő verseit előadják akusztikus hangszereken magyarul, és érdekességként fordításban is. Élőzenei koncertjeiken egyben a különböző népek, nemzetek zenéit is megidézik. A koncepció az volt, hogy minél többen megismerkedhessenek Petőfi életművének egy-egy szeletkéjével, merőben rendhagyó módon. A több nyelvre átültetett, ritmikailag viszont azonos műfordítások a nemzetiségek zenei világával ötvözve egy érdekes fúziót alkotnak majd.

A zenekar tagjai mintegy 25 éves zenei múltat tudhatnak magukénak a vers-zene területén. Hoppál Mihály: gitár, zeneszerzés, Clemente Gábor: ütőhangszerek, és a zentai születésű (Délvidék, Vajdaság) Gál Hedda: ének.

A rendezvénnyel nem csak a 200 éve született géniusz szellemét idézzük meg, hanem a 175 évvel ezelőtti Magyar Tavasz eseményeire és hőseire is emlékeznek.

A programra a belépés díjtalan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Augusztus 31. 08:57, szombat | Belföld

Másfél millió diák kezdi meg az új tanévet a köznevelésben és a szakképzésben

Másfél millió diák kezdi meg a tanévet hétfőn a köznevelésben és a szakképzésben, az új nevelési évben a tanulókat és a tanárokat érintően több fontos változást vezetnek be

2024. Augusztus 31. 08:57, szombat | Sport

Európa-liga - Lisztesékkel és a Tottenhammel is találkozik a Ferencváros

A Ferencváros az Eintracht Frankfurttal és a Tottenham Hotspurrel is találkozik a labdarúgó Európa-liga főtábláján.

2024. Augusztus 31. 08:55, szombat | Belföld

Nyolc kastéllyal kezdődik meg a kastélytörvény végrehajtása