Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2023. Március 02. 08:41, csütörtök | Helyi

Verses-zenés est a Petőfi-bicentenárium alkalmából

Verses-zenés est a Petőfi-bicentenárium alkalmából

A TáncReakció trió „Akkor is, ott is” – a koncert, amely hétnyelven beszél című verses-zenés előadására várják az érdeklődőket március 14-én, kedden 17 órától, a Huszár Gál Városi Könyvtárban.

Petőfi Sándor életműve és világsikere irodalmi, nyelvi és zenei szempontból egy olyan kitekintést is megenged, ami kevés magyar költőről mondható el, mert verseit sokan és sok nyelvre lefordították. A Petőfi emlékév kapcsán fogalmazódott meg a TáncReakció tagjaiban, hogy rendhagyó irodalomórák, különálló előadások keretében a költő verseit előadják akusztikus hangszereken magyarul, és érdekességként fordításban is. Élőzenei koncertjeiken egyben a különböző népek, nemzetek zenéit is megidézik. A koncepció az volt, hogy minél többen megismerkedhessenek Petőfi életművének egy-egy szeletkéjével, merőben rendhagyó módon. A több nyelvre átültetett, ritmikailag viszont azonos műfordítások a nemzetiségek zenei világával ötvözve egy érdekes fúziót alkotnak majd.

A zenekar tagjai mintegy 25 éves zenei múltat tudhatnak magukénak a vers-zene területén. Hoppál Mihály: gitár, zeneszerzés, Clemente Gábor: ütőhangszerek, és a zentai születésű (Délvidék, Vajdaság) Gál Hedda: ének.

A rendezvénnyel nem csak a 200 éve született géniusz szellemét idézzük meg, hanem a 175 évvel ezelőtti Magyar Tavasz eseményeire és hőseire is emlékeznek.

A programra a belépés díjtalan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 26. 09:28, péntek | Belföld

Két üstököst fedezett fel egy magyar csillagász júliusban

Júliusban két új üstököst is felfedezett Sárneczky Krisztián kutatásvezető csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Piszkéstetői Obszervatóriumában.

2024. Július 26. 09:27, péntek | Belföld

Befejeződött a nyári aratás

Budapest, 2024. július 25., csütörtök (MTI) - Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt.