Városlista
2023. március 25, szombat - Irén, Írisz, Lúcia

Hírek

2023. Március 02. 08:41, csütörtök | Helyi

Verses-zenés est a Petőfi-bicentenárium alkalmából

Verses-zenés est a Petőfi-bicentenárium alkalmából

A TáncReakció trió „Akkor is, ott is” – a koncert, amely hétnyelven beszél című verses-zenés előadására várják az érdeklődőket március 14-én, kedden 17 órától, a Huszár Gál Városi Könyvtárban.

Petőfi Sándor életműve és világsikere irodalmi, nyelvi és zenei szempontból egy olyan kitekintést is megenged, ami kevés magyar költőről mondható el, mert verseit sokan és sok nyelvre lefordították. A Petőfi emlékév kapcsán fogalmazódott meg a TáncReakció tagjaiban, hogy rendhagyó irodalomórák, különálló előadások keretében a költő verseit előadják akusztikus hangszereken magyarul, és érdekességként fordításban is. Élőzenei koncertjeiken egyben a különböző népek, nemzetek zenéit is megidézik. A koncepció az volt, hogy minél többen megismerkedhessenek Petőfi életművének egy-egy szeletkéjével, merőben rendhagyó módon. A több nyelvre átültetett, ritmikailag viszont azonos műfordítások a nemzetiségek zenei világával ötvözve egy érdekes fúziót alkotnak majd.

A zenekar tagjai mintegy 25 éves zenei múltat tudhatnak magukénak a vers-zene területén. Hoppál Mihály: gitár, zeneszerzés, Clemente Gábor: ütőhangszerek, és a zentai születésű (Délvidék, Vajdaság) Gál Hedda: ének.

A rendezvénnyel nem csak a 200 éve született géniusz szellemét idézzük meg, hanem a 175 évvel ezelőtti Magyar Tavasz eseményeire és hőseire is emlékeznek.

A programra a belépés díjtalan.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 23. 14:27, csütörtök | Helyi

Elfogták a hegyeshalmi rongálót

Elfogták a rendőrök azt a 34 éves férfit, aki nemrégiben több tulajdont is megrongált Hegyeshalomban.

2023. Március 21. 13:26, kedd | Helyi

Rendhagyó technika-történet óra

Dr. Kocsis Sándor gyémántdiplomás gépészmérnök rendhagyó technikatörténeti órát tart a Huszár Gál Városi Könyvtár emeleti olvasóterében március 28-án, kedden 17 órától.

2023. Március 21. 10:41, kedd | Helyi

Ittasan vezetett, veszélyesen előzött - Négy és fél évet is kaphat a szentesi férfi

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki még 2022 nyarán okozott balesetet Hegyeshalomban ittasan.

2023. Március 20. 10:23, hétfő | Helyi

Elérhetők az adóbevallási tervezetek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az idén több mint 5,6 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét. Az adóbevalláshoz segítséget kapnak az egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is.