Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Március 02. 08:41, csütörtök | Helyi

Verses-zenés est a Petőfi-bicentenárium alkalmából

Verses-zenés est a Petőfi-bicentenárium alkalmából

A TáncReakció trió „Akkor is, ott is” – a koncert, amely hétnyelven beszél című verses-zenés előadására várják az érdeklődőket március 14-én, kedden 17 órától, a Huszár Gál Városi Könyvtárban.

Petőfi Sándor életműve és világsikere irodalmi, nyelvi és zenei szempontból egy olyan kitekintést is megenged, ami kevés magyar költőről mondható el, mert verseit sokan és sok nyelvre lefordították. A Petőfi emlékév kapcsán fogalmazódott meg a TáncReakció tagjaiban, hogy rendhagyó irodalomórák, különálló előadások keretében a költő verseit előadják akusztikus hangszereken magyarul, és érdekességként fordításban is. Élőzenei koncertjeiken egyben a különböző népek, nemzetek zenéit is megidézik. A koncepció az volt, hogy minél többen megismerkedhessenek Petőfi életművének egy-egy szeletkéjével, merőben rendhagyó módon. A több nyelvre átültetett, ritmikailag viszont azonos műfordítások a nemzetiségek zenei világával ötvözve egy érdekes fúziót alkotnak majd.

A zenekar tagjai mintegy 25 éves zenei múltat tudhatnak magukénak a vers-zene területén. Hoppál Mihály: gitár, zeneszerzés, Clemente Gábor: ütőhangszerek, és a zentai születésű (Délvidék, Vajdaság) Gál Hedda: ének.

A rendezvénnyel nem csak a 200 éve született géniusz szellemét idézzük meg, hanem a 175 évvel ezelőtti Magyar Tavasz eseményeire és hőseire is emlékeznek.

A programra a belépés díjtalan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.