Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Március 18. 07:39, hétfő | Helyi
Forrás: Aqua

Víz Világnapi rendezvények a Futurában

Víz Világnapi rendezvények a Futurában

Amiből elegendő van, azt ritkán értékeljük. Így vagyunk az ivóvízzel is, pedig a Föld vízkészlete elfogyhat: már ma sem jut mindenkinek elegendő ivóvíz bolygónk számos pontján.

Évente egyszer, március 22-én, a Víz Világnapján az ivóvíz fontosságára emlékezünk, arra, hogy a Föld vízkészletének megőrzése közös felelősségünk.

Az ivóvíz olyan kincs, amely nélkül nem lehet egészségesen élni. Azt látjuk mindenütt, hogy egyre inkább felértékelődik a víz szerepe a világban, sok helyre már repülővel, hajóval szállítják az ivóvizet. Afrikában és Ázsia egyes területein olyan méreteket ölt a vízhiány, hogy vannak olyan területek, ahol már szennyvízből is állítanak elő ivóvizet. Magyarország és mi itt a Szigetközben különösen szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen itt kiváló minőségű ivóvizet tudunk nyerni – mondta el Leitner László, a mosonmagyaróvári AQUA Szolgáltató Kft. ügyvezetője.  A feketeerdei ivóvízbázis, ahonnan Mosonmagyaróvár és környéke lassan húsz éve a vizet nyeri, Közép-Európa egyik legnagyobb édesvízkészletén fekszik, és olyan jó minőségű ivóvíz áll rendelkezésünkre, mely tisztítás és fertőtlenítés nélkül kerül a fogyasztókhoz  magyarázza a szakember, aki elmondta: a Víz Világnapja alkalmából szervezett rendezvénnyel az AQUA Kft. évek óta az ivóvízre, mint értékre szeretné felhívni a lakosság figyelmét.

Bár a Föld felszínének mintegy 70 százalékát tengerek és óceánok formájában víz borítja, az összes vízkészletből csupán 2 százalékot tesznek ki az iható édesvizek. Látszólag van csak elég víz a Földön, az előrejelzések szerint a vízhiányos országok lakossága 2025-re 3 milliárdra nőhet. Számtalan országban okoz égető problémát a tiszta víz hiánya, a szárazság által sújtott területek nagysága egyre nő. A természeti katasztrófák következtében további embertömegek ellátását kell palackozott vízzel megoldani.

Az AQUA Kft. évek óta feladatának és küldetésének tekinti, hogy az egészséges víz szolgáltatása mellett arra is felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy miért fontos szervezetük számára az elegendő és megfelelő minőségű víz fogyasztása. Az AQUA Kft. által a feketeerdei vízműnél kiemelt ivóvíz annyira jó minőségű, hogy a cég néhány éve elkezdte a víz palackozását, mellyel a fenti célt is szeretnék támogatni. A feketeerdei víz tehát már nemcsak a vízcsapokból folyik, hanem Szigetközi Friss Víz néven palackozott formában, kereskedelmi forgalomban is elérhető. Így hétről hétre egyre több helyre jut el a kiváló minőségű víz. A Szigetközi Friss Víz minőségét a Magyar Obezitológiai (Elhízás-tudományi) és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) is elismerte díjával 2012-ben.

 Ivóvizet fogyasztani nemcsak gazdaságosabb és környezetkímélőbb, de sokkal egészségesebb is, mintha cukrozott, szénsavas üdítőket, vagy műanyag palackba zárt ásványvizeket innánk – mondta el az ügyvezető, aki nem titkolja, hogy az AQUA rendezvényein, így a Víz Világnapi programokon és a Friss Fesztiválon is minden lehetőséget megragadnak a vízfogyasztás és a Szigetközi Friss Víz népszerűsítésére. – Közös felelősségünk, hogy egészségesebb életmódra és elegendő víz ivására neveljük gyermekeinket. A Föld vízkincsének megóvása ellen is csak összefogással, együtt tehetünk bármit is.

Mint az már hagyomány, az AQUA Kft. a Víz Világnapi programok keretében idén is rajz- és fotópályázatot hirdetett, hogy már gyermekkorban felhívja a figyelmet arra, hogy a víz érték, ezért vigyáznunk kell rá, és hogy okkal lehetünk büszkék arra a kincsre, ami lakóhelyünk közelében a föld mélyén rejlik. A március 22-i Víz Világnapi rendezvényen az Aqua Szolgáltató Kft. délelőtt ezúttal is nyitott kapukkal várja az érdeklődőket telephelyein, melyre előzetesen már eddig több száz diák és felnőtt jelentkezett. Délután 16 órától a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontban folytatódnak a Víz Világnapi események. A tartalmas programban többek között sor kerül Varga Bence Glasso nevű Éneklő poharak koncertjére, a rajz- és fotópályázat eredményhirdetésére, és a pályamunkákból készített kiállítás megnyitójára.

A résztvevők értékes előadásokat hallgathatnak meg az ivóvízről, Kincskereső játékban gazdagíthatják tudásukat, miközben felfedezik a FUTURA játékait, 19 órától pedig a rendezvény sztárvendégének, Tóth Gabinak fellépését hallgathatják meg. A rendezvény alatt az érdeklődők az AQUA-standon folyamatosan tájékozódhatnak a vízszolgáltatással kapcsolatos legfontosabb kérdésekről, megkóstolhatják és megismerhetik a Szigetközi Friss Vizet.

Részletes program: http://www.infomovar.hu/program_olvas/permalink:viz-vilagnapja-2013-mosonmagyarovar-2013-03-22075713/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.