Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2014. Június 07. 05:00, szombat | Bulvár
Forrás: OrientPress Hírügynökség

XLaci a maláj dzsungel meghódítására készül

XLaci a maláj dzsungel meghódítására készül

Indiana Jones kalandjain és a National Geography műsorain kívül az átlagember nem nagyon találkozik olyan egzotikus tájakkal, mint a sivatag vagy a dzsungel, Kovács László – művésznevén XLaci – viszont gyerekkora óta keresi és meg is találja a kihívásokat. Az extrém expedíciózás mára természetes része lett életének, hóban-fagyban, esőben-sárban, fullasztó melegben teszi próbára állóképességét. Hamarosan indul az XL Tour 2014 elnevezésű expedíció sorozat, amelynek során először a maláj dzsungelt hódítja meg a sportember.

“Az Ipoly partján nőttem fel, és ott is állandóan a holtágban csúsztam-másztam” – emlékszik vissza a kezdetekre XLaci, akinek művésznevében az x betű az extrém szóra utal. Karrierjét sportolóként kezdte, kalapácsvetőként országos kerettag is volt, majd magával ragadta a triatlon láz a kilencvenes években, de kihívásokat kedvelő természetét egyik sportág sem tudta teljes mértékben kielégíteni. Aztán elindult a Marathon des Sables elnevezésű ultramaratonon, amelyet a Szaharában rendeznek és egy hét alatt több mint 250 kilométert tesznek meg a versenyzők kimért vízadagok mellett. Azóta az extrém túrák szerelmese.

Expedícióit általában egyedül szervezi, ami komoly munkát jelent, hiszen a támogatók felkutatásától kezdve az adott természeti környezet tanulmányozásán át egészen a médiamegjelenésekig mindent ő intéz. Ezúttal más a helyzet: “Most már van egy segítő csapatom, akik próbálják rólam levenni a terheket.” Mint XLaci rádiónknak elmondta, alapvetően a helyszínek vonzzák: ha a bakancslista gyártása közben beakad valami, akkor elkezdi körbejárni és megszervezni. Az extrém túráknak ugyanakkor nem csak erőnléti feltételei és hozadékai vannak, XLaci szerint belülről is épül az ember egy-egy ilyen vándorlás után. “Én kipróbáltatnék mindenkivel valamit, hogy megismerje a határait. Valamilyen szinten mindenki színészkedik, meg kell hogy feleljen bizonyos helyeken, itt viszont lehullik a lepel: ott a természet, meglátjuk, hogy mit tudsz, hogy ki vagy” – véli a kalandor.

Néhány nap múlva veszi kezdetét az XL Tour 2014 elnevezésű sorozat, amelyben három extrém időjárási körülményekkel rendelkező helyszínt hódít meg a sportoló: a maláj dzsungelt, a namíbiai sivatagot és a jeges Antarktiszt. “Gyakorlatilag egy nagy improvizáció lesz az egész. Van egy pont, ahova el kellene érnem, de kijelölt út nincsen. Eleve egy tóról indulok, ahol egy saját készítésű tutajjal fogok átkelni” – mondja az extrém sportoló. A túra maximum 15 napot vehet igénybe, mert a repülőt el kell érnie, így nagyjából 4-500 kilométeres táv megtétele a reális teljesítmény. “Nyilván lesz olyan nap, amikor 5 kilométernek is örülni fogok, de lehet, hogy egy folyón 50-60 kilométert is tudok haladni.”

Útja során csak egy hátizsák lesz nála, ami – teljes ruházatával hasonlóan – abszolút vízálló, ami elengedhetetlen, hiszen éjjel-nappal alulról és felülről is komoly mennyiségben lesz majd nedvesség. Mivel teljesen önellátó lesz, vadásznia és halásznia kell, valamint esténként a főzés és a nagytestű vadak távoltartása végett tüzet kell majd raknia.

A felkészülés az extrém körülményekre meglepően egyszerűen hangzik: alapját a futás képezi, amely megadja a megfelelő állóképességet és kitartást, emellett a magas hőmérsékletű, párás környezetre mindig túlöltözve edz XLaci. Úgy véli, hogy a dzsungelben az igazán nagy megpróbáltatást az éjszakák jelentik majd, hiszen a maláj esőerdő a legérintetlenebb és a leggazdagabb vadállománnyal rendelkező az egész világon. “Alaszkában is fura volt, mikor farkasok szaladgáltak körülöttem, de akkor is kellett aludni, mert a pihenésre nagy szükség van” – mondja Kovács László. Ez viszont edzi az elmét: “A félelem egy jó határt szab az embernek. Arra jó, hogy túllépjünk rajta, és egy újabb síkra kerüljünk, közben vissza is tart, ami jó, hiszen nem lehet eszetlenül kúszni-mászni.”

Mint a Rádió Orientnek elmondta, útja során naponta ad majd tájékoztatást műholdas telefonja segítségével, és két kamerával készít felvételeket egy leendő dokumentumfilmhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:10, kedd | Bulvár

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében

Emberre támadt egy medve hétfőn este Beszterce-Naszód megyében, a Sajónagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Sajószentiván (Santioana) településen, a férfi a lábán és az ágyékán megsérült

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.

2024. Július 18. 06:00, csütörtök | Bulvár

Akkorát rúgott a táborozó gyermekbe az edző, hogy a fiú a fejére esett

Óriási felháborodást keltett az a napokban nyilvánosságra került felvétel, amelyen az látszik, hogy a szolnoki kalandparkban egy felnőtt férfi kirúgja a rábízott kisgyerek lábait, aki ennek következtében fejre esik.