Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2017. November 28. 10:16, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Európai Hulladékcsökkentési Hét a Móra iskolában

 Európai Hulladékcsökkentési Hét a Móra iskolában

Az újrahasználat a központi témája a november 18. és 26. között szervezett Európai Hulladékcsökkentési Hét kampánynak,

amelyben Magyarország a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szervezésében vesz részt - mondta a tárca parlamenti államtitkára csütörtökön a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola kampányrendezvényén.
Az ökoiskola címet viselő intézményben Nagy István mintegy száz második, harmadik és negyedik osztályos tanulónak mondta, ők a legalkalmasabbak arra, hogy megtanítsák a felnőtteket a Föld védelmére.


A kampány célja, hogy az embereket rávegye arra, a szükségtelen, de még használható tárgyakat ne dobják ki, hanem adják oda vagy cseréljék el, mert másnak még szüksége lehet arra, ezt jelenti az újrahasználat.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét célja a jó hulladékcsökkentési gyakorlatok felkutatása, bemutatása, népszerűsítése, valamint az egyének és közösségek ösztönzése a társadalmi felelősségvállalásra - tette hozzá.
Kitért rá: 2050-re a világ népessége eléri a kilencmilliárd embert, de a bolygó termőterülete harminc, ivóvízkészlete pedig negyven százalékkal csökken, "mert mi nem gazdálkodtunk jól azzal, amink van".


A programra idén minden eddiginél több, mintegy négyezer vállalás érkezett oktatási intézményektől, közigazgatási szervektől, egyesületektől, magánszemélyektől és cégektől. A kampányban 2012 és 2016 között Magyarországon mintegy 417 ezren vettek részt.


A programmal azt szeretnék bizonyítani, hogy a mindennapok során egy kis odafigyeléssel, az erőforrásokkal való takarékossággal jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége, megőrizhető a természeti tőke, növelhető a termékek élettartama.

A héthez a regisztrációval csatlakozó hazai önkéntesek saját, helyi körülményeikhez szabott ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, különböző módozataira, a termékek újbóli felhasználására, valamint a már hulladékká vált anyagok újrahasznosítására, megjavítására.

November 15-ig saját ötlettel lehetett regisztrálni a hulladekcsokkentesihet.hu weboldalon, 26-ig pedig 16 féle vállalás közül lehet még választani a vallalom.eu oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 30. 20:11, kedd | Sport

50 ország, 50 versenyző, egy cél!

A Széchenyi István Egyetem versenyzője, Franciaországban először versenyzett OK Junior kategóriában.

2024. Július 30. 15:37, kedd | Sport

Futamgyőzelmek és értékes pontok a Histo Cup-on!

A Pannónia Ringen járt a Kermor Motorsport legénysége, és ha már ott voltak sikerrel jártak!