Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2018. Május 02. 12:52, szerda | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata

Felhívás: Kerti zöldhulladék égetése április 30-ig végezhető

 Felhívás: Kerti zöldhulladék égetése április 30-ig végezhető

A tavasz megérkezésével, a természet megújulásával előtérbe kerülnek a kerti munkák, fák metszése, stb., így sok zöldhulladék keletkezhet a kertes házaknál, melynek kezelése többféle módon lehetséges.

A lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a kerti zöldhulladékot (növényi eredetű száraz hulladék) elsősorban komposztálni kell, égetéssel a nem komposztálható (nem lebomló)-, illetve a komposztálásra alkalmatlan kerti zöldhulladék (növényi eredetű száraz hulladék) ártalmatlanítható, de ez a legrosszabb, levegőszennyező megoldás. Komposztálót házilag is lehet készíteni a kertben, de igényelhető is a közszolgáltatótól díjmentesen zöld házi komposztáló edény annak, aki még nem élt a lehetőséggel korábban. Ez a legjobb módja a zöldhulladék elhelyezésének ill. hasznosításának.


A nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan kerti zöldhulladék (növényi eredetű száraz hulladék) égetése február 15-től április 30-ig, valamint október 1-től november 30-ig terjedő időszakban 9-18 óra között végezhető az alábbiak szerint:


a) a tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett, csak nagykorú cselekvőképes személy felügyelete alatt,
b) a kerti zöldhulladék csak száraz állapotban kerülhet égetésre
c) nem keverhető egyéb hulladékokkal, nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (pl. műanyag, üveg, illetve sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak, stb.).
d) az égetés folyamatának gyorsítására segédanyag (pl. olaj) nem alkalmazható
e) az égetés szélcsendes időben történhet
f) a zöldhulladék égetését úgy kell elvégezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő (füst, bűz, pernye, hő terhelés) hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, a személyi biztonságot és az emberi egészséget ne veszélyeztesse, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon.
g) az égetéssel járó hatásokat (füst, bűz, pernye, hőterhelés) felerősítő időjárási körülmény kialakulása esetén az égetést be kell fejezni.

Továbbá a közszolgáltató kizárólag a barna 60 literes zöldhulladék gyűjtő edényben, illetve az erre a célra rendszeresített barna, lebomló zöldhulladék gyűjtő zsákban kihelyezett zöldhulladékot szállítja el a közterületről az előre meghirdetett gyűjtési időpontokban. Mivel az így összegyűjtött hulladék is komposztálásra kerül, ezért kérjük, a biológiailag lebomló szerves hulladékon túl másfajta hulladékot ne tegyenek ezen gyűjtőkbe.

A gyűjtés rendszerességéről, idejéről a közszolgáltató a helyi médiában és honlapján(www.kisalfoldikhk.hu) folyamatosan ad tájékoztatást. A nyári időszakban kéthetente van a barna edény és barna, lebomló zsák házhoz menő begyűjtése. Más edényben és zsákban vagy kupacokban, kötegelve kérjük ne helyezzenek ki zöld hulladékot. Barna zsákot is a közszolgáltatónál lehet beszerezni, melynek árában benne van az elszállítás költsége is. Nagyobb mennyiségű ág és zöldhulladék kivihető még a hulladékudvarba is.

Az Önkormányzat kéri, fentiek figyelembe vételével, a környezetet kímélve végezzék a zöldhulladék kezelését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 30. 20:11, kedd | Sport

50 ország, 50 versenyző, egy cél!

A Széchenyi István Egyetem versenyzője, Franciaországban először versenyzett OK Junior kategóriában.

2024. Július 30. 15:37, kedd | Sport

Futamgyőzelmek és értékes pontok a Histo Cup-on!

A Pannónia Ringen járt a Kermor Motorsport legénysége, és ha már ott voltak sikerrel jártak!