Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2016. November 04. 14:57, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ismét életet mentett a szén-monoxid érzékelő

 Ismét életet mentett a szén-monoxid érzékelő

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtökön késő este egy első emeleti gázfűtéses lakás fürdőszobájában.

Az est Sopronban történt, a tanulság azonban mindannyiunké!

Mit kell tenni, ha megszólal az érzékelő?

A lakók már a városi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt szellőztetni kezdtek. A tűzoltók műszeres mérései rendkívül magas koncentrációt mutattak ki a helyiségben, ezért értesítették a gázszolgáltató szakembereit, akik leválasztották az érintett lakásban a vízmelegítő készüléket. A tűzoltók a szomszédos, földszinti lakásban is méréseket végeztek, ott nem volt jelen a mérgező gáz. A lakás fűtését a lakók meg tudták oldani, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Az eset során a szén-monoxid érzékelőnek köszönhetően személyi sérülés nem történt. A lakás tulajdonosa rendelkezett szén-monoxid érzékelővel, és annak jelzése alapján tett bejelentést a megyei műveletirányításra.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az elhanyagolt fűtőberendezések, kazánok, kályhák, valamint az elmaradt kémény felülvizsgálatok, a rosszul beépített, vagy meg sem épített szellőzők szén-monoxid visszaáramlásához vezethetnek. A szén-monoxid érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, így életet menthet. Szellőztessen rendszeresen, ellenőriztesse fűtőberendezését, kéményét!

Mindenki részére javasoljuk a szén-monoxid érzékelők beszerzését és beszerelését még akkor is, ha lakásukban zárt égésterű tüzelő-fűtő berendezést működtetnek.

A szén-monoxid-érzékelők csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük. A készüléket lehetőleg légzési magasságba helyezzük el, tehát a fürdőszobában vagy lakótérben 150 cm-nél magasabban, de például ha a hálószobában helyezik el, akkor a készülék lehet alacsonyabban, például az ágy magasságában.

Fontos tudni, hogy ezeknek érzékelőknek is van szavatossági idejük. Az érzékelők élettartama (általában 5 év) lejárata előtt le kell cserélni. A hálózatról működő készülék működését befolyásolhatja az áramszünet, az elemes készülékekben pedig felhívjuk a figyelmet az elemek cserélésére!

Ha valakinél jelez a szén-monoxid érzékelő azonnal szellőztessen, menjen szabad levegőre, ha lehet kapcsolja ki tüzelő berendezését és értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es hívószámon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 02. 16:57, péntek | Sport

EGYENLŐ ESÉLYEKKEL TANDEMKERÉKPÁROKON, A ZÖLD NYUGALOM MAGYAR TENGERÉN.

Hamarosan ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a 13. Balatont megkerülő tandemkerékpáros túralátássérültek részére, amelyet a Mozdulj! Közhasznú Egyesület szervez.

2024. Augusztus 02. 08:02, péntek | Sport

Kós Hubert aranyérmes!

Kós Hubert nyerte a 200 méteres hátúszást a párizsi olimpián, ezzel megszerezte Magyarország első aranyérmét a francia fővárosban.