Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Február 04. 05:35, péntek | Helyi

2011.02.04. - Mit tegyünk, ha kátyúba kerülünk?

2011.02.04. - Mit tegyünk, ha kátyúba kerülünk?

A téli időjárás még a legjobb minőségű útszakaszokon is okoz kátyúkat, nem is beszélve a kevésbé jó állapotúakról. Így az autóval járóknak nem csak az üzemanyagárakkal vagy a forgalommal kell megküzdeniük, hanem sokszor ezeket az

De mit tegyünk abban a szerencsétlen esetben, ha ez nemcsak hogy nem sikerült, de még számottevő kár is keletkezik gépjárművünkben?

Ha egy átlagos autós átlagosan igyekszik megkímélni átlagos autóját, sokszor a szimpla vezetési képességeken túl egyfajta „kátyúelkerülési” képességre is szert kell tennie. De miközben rendületlenül igyekszünk a szabályos közlekedés mellett erre is figyelni, óhatatlanul előfordulhat, hogy mégis átmegyünk egyen, amit szerencsés esetben lengéscsillapítónknak, illetve gumijainknak köszönhetően nem érez meg különösebben autónk (hosszú távú következményei persze ennek is lehetnek). Kevésbé üdvös helyzetben viszont akár komolyabb kár is keletkezhet autónkban. Nem árt tehát tájékozódnunk, mit tehetünk ilyenkor.

Először is érdemes tudnunk, hogy a kátyú okozta kár bekövetkezése esetén az autósok az adott közút kezelőjéhez fordulhatnak. Ez az országos, településeket összekötő utaknál a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t jelenti, az autópályákat az azokat üzemeltető társaságok, a települések útjait a helyi önkormányzatok.

Amennyiben a Magyar Közút által üzemeltetett 30 ezer kilométeres úthálózaton ér minket kátyúkár, a kárigényt aZrt. illetékes megyei igazgatóságain lehet bejelenteni. A benyújtott adatok alapján ők megvizsgálják és nyilvántartásba veszik a káreseményt, egyúttal kitöltenek egy kátyúkár bejelentő lapot

Ha megtörténik a baj, fontos, hogy fényképet készítsünk a kátyúról, az útszakaszról, valamint sérült gépjárművünkről is, mivel a későbbiek folyamán ezekkel tudjuk bizonyítani a kárigény jogosságát. A bejelentést minél előbb tegyük meg a közút kezelőjénél.

Igazolnunk kell, hogy a kár ott és úgy következett be, ahogy bejelentjük, és ha tehetjük, tanúnyilatkozattal, vagy helyszínelés esetén rendőri irattal is alátámaszthatjuk a jogosságát. A kárt szenvedőnek kell bizonyítania azt is, hogy az érvényesíteni kívánt kárösszeg miért annyi, amennyit megjelölt (biztosítói kárfelméréssel, javítási számlával, stb.), valamint csatolni kell a gépjármű forgalmi engedélyének másolatát is. Tehát az autós minél alaposabb bizonyítással áll elő, annál gyorsabb és egyszerűbb az ügyintézés.

Ha olyan kátyúba hajtunk bele, amely nem az időjárás következtében keletkezett (pl. útjavítás esetén otthagyott mesterséges gödör), célszerű rendőrt hívnunk, mivel ilyen esetben a felújítást végző személye és felelőssége is vizsgálható. Balesetveszélyesúthiba esetén pedig jelentsük be a kátyút az illetékes hatóságnál.

Bár sosem öröm, ha kárunk keletkezik, de ha hamar reagálunk és tudjuk, mit tegyünk, sok későbbi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, és így nem „ragadunk kátyúban”.

ORSZÁGOS „KÁTYÚVONAL”

Az úthibákkal kapcsolatos észrevételeiket a 06-80-404-404-es zöld számon tehetik meg, amely bármely hálózatból ingyenesen hívható a nap 24 órájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.