Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2017. Július 05. 19:48, szerda | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

35. Országos Vándorgyűlés városunkban - képekkel

35. Országos Vándorgyűlés városunkban - képekkel

Mosonmagyaróváron zárja centenáriumi évét a Magyar Hidrológiai Társaság.

A Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) a vízzel foglalkozó hazai szakemberek széles körének legnagyobb civil szervezete. A Társaság 2017-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. A jubileum alkalmából az MHT 2016. májusa-2017. júliusa között centenáriumi évet rendezett, melynek során a Társaság minden szervezeti egysége megemlékezett a jeles évfordulóról.

Az MHT-nak jelenleg 3.000 egyéni és 150 jogi tagja van. Minden évben a legjelentősebb szakmai rendezvény a nyári vándorgyűlés, amelyet ebben az évben 35. alkalommal rendeznek meg.


Időpontja: 2017. július 5-7-én,
Helyszíne: Mosonmagyaróvár, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara (a Phare, B és a Várkapitány épületekben).

A rendezvény egyben a centenáriumi év ünnepélyes lezárása is.


A plenáris ülésen közel 300 résztvevő tette tiszteletét, többek között Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere, Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke, Dr. Szalka Éva, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar dékánja, Bartal György, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara elnöke, Novák Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozatának elnöke, Dr. Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke és Csapó Imre, az Aqua Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, egyben az MHT Mosonmagyaróvári Területi Szervezetének elnöke, akik köszöntőbeszédeket is tartottak.

Ezt követte Kvassay Jenő, egykori mosonmagyaróvári hallgató emléktáblájának avatása.

A 2017. évi XXXV. Országos Vándorgyűlés házigazdája az MHT Mosonmagyaróvári Területi Szervezete, kiemelt támogatója pedig az Aqua Szolgáltató Kft.

Még a délutáni szekcióbeszélgetések előtt kértük az Aqua Szolgáltató Kft. ügyvezetőjét, Csapó Imrét, összegezze a nyitó plenáris ülést!

2014-ben már tartottunk egy ifjúsági találkozót a vízügyes kollégák körében. Az nagyon jól sikerült. Ekkor támadt a gondolat, hogy a közelgő centenárium ünnepségét is szívesen vállalnánk. Ehhez természetesen sok előkészületre és szervezésre volt szükség, de mint látható, ezt is megvalósítottuk.

Ennyire fontos az Aqua számára a vándorgyűlés vagy van valami más oka is?

A MHT Mosonmagyaróvári Területi Szervezetének legtöbb tagját az Aqua Szolgáltató kft. adja. E mellett az Egyetem oktatói, hallgató valamint az ÉDUVÍZIG szigetközi szakaszmérnökségi munkatársai alkotják. Ezért is gondoltuk méltó és megtisztelő helyszínnek a városunkat.


Melyek a Magyar Hidrológiai Társaság konkrét feladatai?

Elsősorban tudásmegosztó, tudásbővítő és önképző feladatai vannak. Olyan környezettudatos szervezetről beszélünk, mely az élet legfontosabb területének tartja a víz ésszerű felhasználását, a víz megóvását.


Több előadás is elhangzott délelőtt, több témában. De volt egy szó, egy gondolat, amit minden előadó érintett. Ez a vízstratégia. Mit jelent ez pontosan?

Igen, ez így van. A vízstratégia tulajdonképpen a Kvassay Jenő által kidolgozott terv hagyatéka. Legfontosabb jellemzője, hogy tudatosabban kell bánnunk és foglalkoznunk a vízzel, az ivóvízkészlettel. Az operatív stratégia pedig tulajdonképpen már konkrét lépéseket rögzít a célok megvalósulásához.


Szó esett a térség egyik legnagyobb kincséről, a Szigetközi Friss Vízről is. Ehhez is kapcsolódik vízstratégia?

A Szigetközi Friss Víz és maga a szigetközi vízbázis rendkívül sajátságos helyzetet biztosít. Nincs is még egy ilyen az országban. A legfinomabb víz, amit ihatunk. Stratégiáját illetően elmondhatjuk, hogy ennek felhasználása olyan mennyiségben valósul meg, mintha egy óceánt hasonlítanánk egy vízcsepphez. Ennek ellenére ugyanúgy meg kell őrizni a minőségét és a mennyiségét is, hogy ez folyamatosan rendelkezésre álljon - akár több száz év múlva is. Ez a feladatunk.

Ehhez a projekthez kapcsolódik a már évek óta működő háztartási olaj- és zsírbegyűjtés is?

Igen is és nem is. Egyrészt nem, mert a zsírbegyűjtéssel a szennyvízhálózatok terhelését csökkentjük. Tudni kell, hogy minden, háztartásban használt zsír és olaj is kirakódik a szennyvízcsatornák falán, ami komoly problémákat tud okozni. Ezért inkább prevenció jelleggel gyűjtjük és foglalkozunk vele.
És igen, kapcsolódik a vízstratégiai programhoz, hiszen nem nagyon van még egy ilyen kezdeményezés az országban. Egyedülálló és példaértékű, amit képviselünk.

A térségünkben bevezetett megoldásokat és a helyi vízstratégiáról szóló pozitív eredményeket a közönség is nagy tapssal és tisztelettel fogadta.


A plenáris ülést követően, július 5-én délután és július 6-án délelőtt 12 szakmai szekcióban mintegy 150 előadásra kerül sor. A rendezvény alkalmával szakmai kiállítást is szerveznek, július 7-én pénteken pedig szakmai tanulmányutat rendeznek a résztvevőknek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 31. 21:23, szerda | Sport

Benyó Máté dobogóra állhatott Nyirádon

Felemás hétvégét zárt a Korda Racing a Rallycross Európa-bajnokság idei második, nyirádi állomásán. Benyó Máté dobogóra állhatott, Kovács Sámuel elődöntőbe jutott, ott végül azonban nem termett számára babér.

2024. Július 31. 08:02, szerda | Sport

BL-selejtező - Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

A Ferencváros a hazai 5-0-s sikerét követően kedden idegenben 2-1-re nyert a walesi The New Saints ellen, így kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójából.