Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2014. Augusztus 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A forintgyengülés egy ideig vonzza a külföldieket

A forintgyengülés egy ideig vonzza a külföldieket

A forintgyengülés kicsit sem jó hír a devizahiteleseknek és az importőr cégeknek, jó hír viszont az exportőröknek és a kereskedelmi egységeknek. A Napi Gazdaság arról közöl összeállítást, hogy a jelenlegi euró–forint árfolyam mellett nemcsak a határ menti, hanem az ország belsejében működő kiskereskedők és vendéglátók is profitálhatnak a bevásárló-turizmusból.

A lap Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát idézi, aki szerint a külföldiek évente 300–400 milliárd forintot hagynak az itthoni boltokban. A kereskedők tapasztalatai alapján a 300 forintos euró a lélektani határ, e fölött erőteljes a bevásárló-turizmus. Nagy kérdés, hogy a 300-as szinten túli tartománynak mekkora az úgynevezett hatósugara, vagyis a külföldiek például 315 forint mellett mennyire hajlandók beutazni az ország belsejébe.

A korábbi 310-es szint mellett már a fővárosi plázákat 'ostromolták' a Szlovákiából érkezők, és a külvárosi bevásárlóközpontokban sem volt ritka a külföldi rendszámú autó. Persze ez csak ideiglenes hatás, mert a kereskedők áruiban is nagy az importarány, vagyis ha hosszabb távon gyengébb a forint, az előbb-utóbb megjelenik a fogyasztói árakban, vagyis elfogyhat az olcsóságból eredő versenyelőny. Ha sokáig bőven 310 felett lesz az euró, az októberre emelkedő kiskereskedelmi árakat hozhat magával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).