Városlista
2024. augusztus 10, szombat - Lörinc

Hírek

2013. Július 04. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A helyreállítási munkálatok az ütemterv szerint elkészültek

A helyreállítási munkálatok az ütemterv szerint elkészültek

A dunai árhullám levonulását követően megyénkben továbbra is fokozott figyelemre volt szükség.

Azokon a területeken, ahol már a védekezést befejezték megkezdődhetett az elöntéssel érintett területek mentesítése és fertőtlenítése, az ideiglenes védművek visszabontása, illetve az ilyenkor elengedhetetlenül szükséges szúnyoggyérítésre történő előkészületek.

Megyénkben tizenhét településen zajlott árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás vagy tevékenység. A védekezési munkálatok befejeztével a fertőtlenítési, homokzsák ürítési munkálatok megkezdődtek, akadt olyan település, ahol ezekben az időszakokban a figyelőszolgálatot még működtette igazgatóságunk az árvízi jelenségek miatt.

Létrejött a megyei helyreállítási operatív törzs, elkészültek a települések mentesítési ütemtervei, a fertőtlenítendő felületek nagysága elérte az egy millió négyzetmétert. A mentesítési ütemterv szerint az első és legfontosabb feladat a közutak és a vasútvonalak megtisztítása, felszabadítása annak érdekében, hogy ezeken a lehető leghamarabb, korlátozások nélkül megindulhasson a közlekedés. A települések belterületi részek mentesítése (utak, játszóterek, állattartó telepek), valamint a fakadóvízzel érintkezett területek fertőtlenítése. A mentesítésre széles spektrumú felületi fertőtlenítő szer került felhasználásra, mely emberre és a növényi kultúrára nem jelentett veszélyt.

A fertőtlenítés követően a településeken belül épített ideiglenes védműveket bontották el, ez több mint 200 kilométeres szakaszt érintett. A munkálatokat a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság koordinálta az önkormányzati védvonalaknál történő helyreállítást Gönyű, Mecsér és Dunaszentpál településeken, valamint azokon a településeken, ahol szükség volt a szakemberek segítségére. Igazgatóságunk szervezte a megigényelt fogvatartottak ütemterv szerinti munkavégzését, az önkormányzatok és a vízügyi igazgatóság a közmunkásokat szervezték.

A visszanyert homokzsákokat és homokot a kellő eljárások után az önkormányzatok használhatták fel. A települések életének normalizálása után sort került a településeken kívül lévő ideiglenes védművek visszabontására, a feladatok koordinálását itt is a megyei helyreállítási törzs végezte, de oroszlánszerep jutott a közútkezelőknek is, hiszen hatalmas mennyiségű anyagot kellett nagyon rövid időn belül elszállítani ezekről a helyekről. A Duna vonalán számos helyen kellett a már meglévő gátat megerősíteni és magasítani, ezeket az anyagokat szintén el kellett távolítani a vízügy és a katasztrófavédelem irányítása mellett.

A szúnyogirtással, illetve gyérítéssel megbízott katasztrófavédelmi szakemberek irányításával június 15-én megkezdték a gyérítést a Szigetközben, eddig több ezer hektárnyi területen permeteztek. Az elöntött területen és az érintett települések körzetében folyamatosan ellenőrzik a szúnyogirtó akciók hatékonyságát. Földi, kémiai védekezést, valamint repülőről légi-biológiai védekezést hajtanak végre, a második ütemtervben meghatározott gyérítéseket a keddi nap során befejezik.

Összességében elmondható, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére meghatározott feladatokat elvégezte, ebben nagy segítséget nyújtott, hogy az árvízi védekezést követően is a társadalmi összefogás kiemelkedő volt megyénkben. A térségből, valamint az ország több megyéjéből is érkeztek önkéntesek, akik erejüket megfeszítve dolgoztak azon, hogy a településeken élők élete normalizálódjon. Köszönet érte!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 10. 09:39, szombat | Életmód

Újra láthatóak lesznek barnamedvék a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Csángót és Hargitát, a két barnamedvét pénteken, a Fővárosi Állat- és Növénykert 158. születésnapján mutatják be a nagyközönségnek.

2024. Augusztus 10. 09:36, szombat | Sport

Párizs 2024 - Ezüst- és bronzérem a női kajak párosoknál

Ezüstérmet nyert a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra kajakos páros 500 méteren a párizsi olimpián, a Pupp Noémi, Fojt Sára kettős pedig nagy izgalmak után a németekkel holtversenyben harmadik lett.