Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2017. Szeptember 15. 03:00, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata

A legszebb konyhakertek című program és verseny értékelése, összefoglaló

A legszebb konyhakertek című program és verseny értékelése, összefoglaló

Az országos programhoz Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 2014-ben csatlakozott először, így idén negyedszer szerveztük meg a versenyt.

2017. szeptember 6-án tartottuk „A legszebb konyhakertek” című országos program/verseny díjkiosztó ünnepségét a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre civil szervezet hagyományos terménykiállításának megnyitójával egyidejűleg. A kertbarátok és az egyetem kertészeti tanszékének oktatói a verseny lebonyolításában, s mint szakemberek a zsűrizésben aktívan vettek részt, melyet ezúton is köszönünk nekik.

A program/verseny célja az otthoni kertgazdálkodás népszerűsítése, az egészséges és zamatos élelmiszerek saját előállítása, szemléletváltás, a kertkultúra átörökítése az utánunk jövő generációnak. Továbbá azok munkájának elismerése, akik hosszú évek óta szorgosan, kitartóan és szakszerűen művelik kertjüket, jó példát mutatva ezzel másoknak is.

A versenyben évről évre növekszik a résztvevők száma, idén 21 kertművelő mérettette meg magát. Örvendetes, hogy magánszemélyeken kívül 3 óvoda is részt vett a programban, a közösségi kategóriában. Az óvodásokon kívül az egyéni kertművelő résztvevők zöme nyugdíjas ember volt, akik sokszor erejüket meghaladva, lelkesen gondozták kertjeiket, a kisebb, 50-100 m2-től a több száz, akár 1200 m2-ig terjedő területen is. A növényfélék száma átlag 20-40 között mozgott, de voltak, akik ennél is sokkal több fajtát termesztettek, melyről pontos nyilvántartást, fotódokumentációt vezettek valamint permetezési naplót, e precizitást külön elismerte a zsűri. Növényritkaságok is előfordultak, messze tájakról származó növények megtartásával is kísérleteztek, sokan termesztettek gyógy-és fűszernövényeket is, melyeket felhasználnak különböző formában. A legtöbb kert madár-és rovarbarát is volt. A kertművelők kitartása példamutató, véleményük szerint a sok munka megéri, meghozza gyümölcsét, eredményét, ami a terménykiállításon is látható, tapasztalható. Minden gazda kedvesen fogadta a zsűritagokat és lelkesen mutatta be kertjét. Természetesen ezzel együtt járt egy kis kóstoló is az otthoni termésből készült ételekkel, italokkal. Az óvodákban is példa értékű az óvónők és a gyerekek munkája, akik a korai nevelés hatására felnőtt korukban is valószínűleg szeretni és reméljük termeszteni is fogják a növényeket.

A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt a szigorú, országosan egységes szabályok szerinti értékelésnél. Szempontok voltak például:
- növényfélék száma
- kert környezete, összképe, gyommentessége
- vetőmagok, szaporító anyag beszerzése
- kémiai növényvédelem (permetezési napló ez esetben kötelező)
- öko/bio módszerek alkalmazása
- tápanyag utánpótlás módja
- öntözés módja
- komposztálás
- madár –és rovarbarát kert-e
- fűszer-és gyógynövények termesztése
- egyéb különlegességek
- termés minősége

Dicséretes, hogy minden jelentkező, résztvevő megfelelt a minimum követelményeknek, így munkájának elismeréseként mindenki kapott oklevelet és ajándékot különböző értékben, ezen felül az egyes kategóriákban többféle helyezést, minősítést ill. különdíjat is megállapított a zsűri.

A zsűri az alábbi I. helyezett kerteket ill. kertművelőket javasolta ill. tartotta méltónak az országos megmérettetésre, a „Magyarország legszebb konyhakertje” díjra történő jelölésre:

1. Normál kert kategória: Hegyi László (Rákóczi u. 10.)
2. Közösségi kert kategória: Hildegard Óvoda (Kapucinus u.)
3. Zártkert 3. vegyes kategória: Kovács Ernő (Napsugár u.)
4. Mini kert kategória: Gyimóthy Gábor (Erzsébet királyné u. 2/1.)
Különdíjat kapott Takaró Sándor,
mint a legnagyobb kert művelője, a legtöbbféle növény termesztése és a szakszerű nyilvántartás miatt, valamint Majdán Dezsőné, mint a legidősebb kertművelő(95 éves). Gratulálunk mindenkinek és további sikeres kertészkedést, jó egészséget és kitartást kívánunk hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 08:02, szerda | Sport

BL-selejtező - Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

A Ferencváros a hazai 5-0-s sikerét követően kedden idegenben 2-1-re nyert a walesi The New Saints ellen, így kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójából.

2024. Július 31. 08:00, szerda | Sport

A férfi vízilabda-válogatott 26 év után kapott ki a spanyoloktól

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-7-re kikapott kedden Spanyolországtól a párizsi olimpián, a csoportkör második fordulójában.

2024. Július 31. 07:59, szerda | Belföld

Kijött a GDP adat, szenved a magyar gazdaság

2024. Július 31. 07:58, szerda | Belföld

Egyre többet mobilnetezünk külföldön

Sokkal bátrabban használunk mobilinternetet az országhatárokon túl, mint néhány évvel ezelőtt, miközben a roaming hanghívások mennyisége nem növekedett