Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2016. December 10. 07:56, szombat | Helyi
Forrás: Goodwill PR

A Nolato harmadszor is Fogyatékosság-barát Munkahely lett

A Nolato harmadszor is Fogyatékosság-barát Munkahely lett

Különdíj a fizikai és infokommunikációs környezet akadálymentesítéséért

Harmadszor nyerte el a Fogyatékosság-barát Munkahely megtisztelő címet a Nolato Magyarország Kft., amely idén a megváltozott munkaképességű dolgozók számára biztosított fizikai és infokommunikációs környezet akadálymentesítésért különdíjban is részesült. A mosonmagyaróvári székhelyű cég 2011 óta foglalkoztat megváltozott munkaképességű dolgozókat, és példaértékűen figyel munkatársaira és környezetére, kiemelkedően fontosnak tartja a megfelelő munkakörülmények kialakítását és fenntartását.


A harmadik alkalommal pályázó mosonmagyaróvári, külföldi tulajdonú nagyvállalat 2011-ben hozott létre saját forrásból egy akadálymentesített gyártóterületet, kifejezetten megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatására. Az elmúlt két évben a vállalat célja a fogyatékos munkatársak által előállított termékek számának bővítése volt annak érdekében, hogy több megváltozott munkaképességű munkavállalót tudjanak foglalkoztatni, változatosabb munkakörökben.

Ennek eredményeként a terméktípusok száma a kezdeti 1-ről 14-re emelkedett. Az optimális fizikai feltételek megteremtése mellett kiemelt figyelmet fordítottak az infokommunikációs akadálymentesítésre is. 8 siket és nagyothalló munkatársuk részére biztosítanak jelnyelvi tolmácsszolgáltatást. 10 vak, alig látó és gyengén látó dolgozó számára biztosítottak felolvasást évente több alkalommal a különféle oktatások és ünnepségek során. Az elmúlt két év folyamán több megváltozott munkaképességű dolgozót is sikerült integrálniuk a vállalat más részlegeibe. A megváltozott munkaképességű dolgozókkal rendszeresen egyeztetnek a munkakörülmények lehetséges javításáról.

A tűzjelző rendszert átalakították, hogy az érzékszervi fogyatékos munkatársak számára is egyértelműen észlelhető legyen a vészjelzés. Új fejlesztés, hogy videó tolmácsszolgáltatást telepítettek a részlegvezető számítógépére, aki így távolléte esetén is kommunikálni tud munkatársaival – állt a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés terén végrehajtott fejlesztésekért kapott különdíj indoklásában.
Tizenkét hallássérült, nyolc látássérült és tíz szervi problémákkal küzdő munkatárs alkatrészek gyártásában és összeszerelésében vesz részt. Szigeti Csaba, flow vezető elmondása szerint a megváltozott munkaképességű kollégák rendkívül motiváltak, sokaknak ez az első munkahelye, amit nagyon megbecsülnek. A foglalkoztató cég folyamatosan tréningekkel, többek között érzékenyítő képzésekkel segíti a megváltozott munkaképességű munkatársak beilleszkedését, a velük való megfelelő és hatékony kommunikációt.


A Nolato cégpolitikájának alapját képezi a nyitottság, az emberi jogok tisztelete, a diszkrimináció elítélése. A fizikai feltételek mellett a cégnél infokommunikációs akadálymentesítést biztosítanak, jeltolmácsolással, felolvasással és Braille-nyomatokkal, valamint évek óta elkötelezett támogatói a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ). A Nolato is részt vett a SINOSZ új, KONTAKT Tolmácsszolgáltatás elnevezésű kezdeményezésében, amely elektronikus úton, a jelnyelvi tolmács személyes jelenléte nélküli önálló ügyintézésben segíti a siketeket és nagyothallókat – hangsúlyozta dr. Meleg Norbert, alelnök.


A Fogyatékosság-barát Munkahely címet először 2012-ben ítélték oda a Nolatonak, a két évre adományozott cím viselését szigorú szakmai auditot követően 2014-ben újabb 2 évre engedélyezte a vállalkozásnak a díj kuratóriuma, idén pedig harmadszor is elnyerte a címet a Nolato. Az elismerést a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az American Chamber of Commerce in Hungary, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány közösen ítéli oda a pályázati feltételeket sikeresen teljesítő munkáltatóknak.

Az elismerés bevezetésének célja az álláskereső fogyatékkal élő emberek, és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találásának támogatása. A díj és a vele járó logó azt kommunikálja, hogy a munkáltató pozitívan fogadja a fogyatékos személyek jelentkezését. A Nolato Magyarország Kft. képviseletében 2016. december 3-án Kovács Ildikó HR igazgató vette át a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést, a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés terén végrehajtott fejlesztésekért kapott különdíjat Vámos Imréné, a Megváltozott Munkaképességű Csoport részlegvezetője Horváth Róbert operátor kíséretében vette át.


Nagyon megtisztelő volt számomra, hogy a pont idén 5 éves MMK részleg vezetőjeként Horváth Róbert operátorral közösen vehettük át a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés terén végrehajtott fejlesztésekért kapott különdíjat. A díjátadó gálaestre a Nemzeti Színházban került sor, felemelő élmény volt a színpadon állni kezemben az elismeréssel és büszkeséggel töltött el, hogy én képviselhettem a Nolato-t.

A rendezvényen megismerhettük a Magyar Paralimpiai csapat Rioban érmet nyert sportolóit, és más fogyatékosságokkal élő embereket, akik kiválóan játszottak különféle hangszereken, vagy csodálatos hangjukkal kápráztatták el a közönséget. Számomra a legnagyobb meglepetés Michael Kropf, a Badeni színház balett igazgatójának előadása volt, aki 25 évvel ezelőtt mutatta be először jeltáncát, Máté Péter Egyszer véget ér című dalára és most is hatalmas átérzéssel és érzelmek átadásával adta elő eme remekművet. Remekül éreztük magunkat és mindent elkövetek a jövőben azért, hogy a Nolato és dolgozóinak munkáját ilyen díjakkal ismerjék el – mondta el Vámos Imréné, MMK részlegvezető.barát Munkahely elismerést, a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés terén végrehajtott fejlesztésekért kapott különdíjat Vámos Imréné, a Megváltozott Munkaképességű Csoport részlegvezetője Horváth Róbert operátor kíséretében vette át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 02. 08:02, péntek | Sport

Kós Hubert aranyérmes!

Kós Hubert nyerte a 200 méteres hátúszást a párizsi olimpián, ezzel megszerezte Magyarország első aranyérmét a francia fővárosban.

2024. Augusztus 02. 08:01, péntek | Sport

A Paks kettős győzelemmel ejtette ki a Larnacát

A Paks kettős győzelemmel jutott tovább a ciprusi AEK Larnacával szemben a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójából, mivel hazai háromgólos sikerét követően csütörtökön idegenben is nyert, mégpedig 2-0-ra.