Városlista
2024. szeptember 11, szerda - Teodóra

Hírek

2014. Szeptember 17. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A prosztatarákkal összefüggő új génvariánsokat azonosítottak

A prosztatarákkal összefüggő új génvariánsokat azonosítottak

Egy nemzetközi kutatócsoport 23 új, a prosztatarák kialakulásával összefüggésben lévő genetikai variánst azonosított. Az eredmények elősegíthetik az orvosok számára a korai diagnosztizálást, a kutatók számára pedig a jövőben új kezelési módszerek kifejlesztését - adta hírül a Health Day.

A nemzetközi kutatócsoport mintegy 87 ezer európai, afrikai és japán férfiról gyűjtött össze genetikai információkat. Közülük 43 ezren szenvedtek prosztatarákban és 44 ezer egészséges résztvevő alkotta a kontrollcsoport tagjait.

Az európai férfiaknál 16 újabb, a betegséggel összefüggésben lévő génvariánst azonosítottak, amelyek nagy részének a prosztatarák kezdeti kialakulása során van jelentősége. A vegyes származásúaknál emellett további 7 változatra lettek figyelmesek.

A kutatás következő fázisában azt fogják megnézni, létezik-e olyan szűrési mód, amellyel a génvariánsokat figyelembe véve korábbi stádiumban diagnosztizálni lehet a betegséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Szeptember 10. 07:37, kedd | Belföld

Vasárnap megdőlt a fővárosi és országos hajnali melegrekord, hétfőn meg fagyoskodtunk

Vasárnap megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján hétfőn.