Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2016. November 11. 21:18, péntek | Helyi
Forrás: Global Ausztria - PR cikk

AUSZTRIAI GYES

AUSZTRIAI GYES

A gyermek megszületése után az illetékes területi egészségbiztosítási szervnél kell a GYES-t kérelmezni.

A gyes-re alapvetően akkor jogosult a szülő, ha a gyermek után osztrák családi pótlékot kap, a gyermekkel közös háztartásban lakik és a gyes folyósításának ideje alatt a saját jövedelme nem lépi túl az előírt felső jövedelem határt (az átalánydíjas gyes – változatoknál 16.200 €, illetve a jövedelem függő GYES-nél 5.800 €). Amennyiben a családnak a családi pótlék különbözet jár, akkor a gyes is évente utólag egy összegben kerül kifizetésre. Ha a családi pótlék teljes összege Ausztriából jár, akkor a gyes-t havonta utalják. A gyes mindig csak a legkisebb gyermek után vehető igénybe.
Családi pótlékot igényelni Ausztriában csak akkor lehet, ha az egyik szülő Ausztriában dolgozik, és ott biztosítással rendelkezik.
A gyes esetén ez nem feltétel, kérvényezheti a másik szülő is. Érdemes figyelembe venni, hogy Ausztriában a gyes -t igénylőre vonatkozóan jövedelem korlát érvényesül, tehát mindenképpen javasolt, hogy az alacsonyabb jövedelmű szülő igényelje meg a gyes-t. A gyes igénylését nem kötik szabályok. A gyes iránti kérelmet legkorábban a gyermek születése után kell benyújtani az illetékes Egészségbiztosítási Pénztárhoz (Krankenkasse).
A gyes-t az az egészségbiztosító fogja folyósítani, aki a terhességi-gyerekágyi segélyt (Wochengeld) biztosította, illetve az, amelyiknél az igénylő biztosított vagy legutoljára biztosítva volt, ennek hiányában, a másik szülő biztosítója, amelyiknél biztosított, vagy legutoljára biztosítva volt. A gyes legfeljebb a kérelemnek az egészségbiztosítási pénztárhoz történő beérkezésétől számított 6 hónapra visszamenőleg lehet igényelni, ezért célszerű azonnal benyújtani a kérelmet, nehogy elessünk a korábbi hónapra/hónapokra járó összegtől.
2010 január elseje óta a gyes folyósításának ötféle módja közül lehet választani. Négy átalánydíjas változat mellett egy jövedelemfüggő verzió létezik. A gyes kérelmezésekor az öt változatból egyet ki kell választani, módosítani egyszer lehetséges a kérvény beadása után 14 napon belül.

Amennyiben ausztriai ügyintézéssel kapcsolatban segítségre van szükséged, vagy egyszerűen csak kérdésed van, keresd irodánkat bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén!
Személyesen: Mosonmagyaróvár, Kossuth Lajos utca 14.
Telefonon: +36 70 316 6693 és +36 30 325 7110 vagy jelentkezz az alábbi linken:
http://feliratkozo.legjobbalkusz.hu/

Címkék: AUSZTRIAI GYES

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 02. 08:02, péntek | Sport

Kós Hubert aranyérmes!

Kós Hubert nyerte a 200 méteres hátúszást a párizsi olimpián, ezzel megszerezte Magyarország első aranyérmét a francia fővárosban.

2024. Augusztus 02. 08:01, péntek | Sport

A Paks kettős győzelemmel ejtette ki a Larnacát

A Paks kettős győzelemmel jutott tovább a ciprusi AEK Larnacával szemben a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójából, mivel hazai háromgólos sikerét követően csütörtökön idegenben is nyert, mégpedig 2-0-ra.