Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2012. November 28. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Autizmust okozhat az autók által okozott légszennyezés?

Autizmust okozhat az autók által okozott légszennyezés?

Kaliforniai kutatók azt vizsgálták, hogy vajon a forgalom által okozott légszennyezésnek van-e valami köze az autizmushoz. A tanulmány keretében ötszáz gyermeket vizsgáltak és megállapították, hogy azoknak, akik nagyobb légszennyezésnek voltak kitéve, háromszor nagyobb valószínűségük volt az autizmus kialakulására, mint azoknak, akik tiszta levegős környezetbe születtek - számol be a kutatásról a BBC.

A kutatás keretében az anyaméhen belül a levegő szennyezettségének való kitettséget vizsgálták és azt, hogy ennek van-e valami köze az autizmus kialakulásához. Az ötszáz gyermekből 279 volt autista és 245 nem.

A Kaliforniai Egyetem kutató szerint azoknál a gyerekeknél, akik a legtöbb szennyezettségnek voltak kitéve, háromszor nagyobb valószínűséggel alakult ki autizmus, szemben azoknál, akiknél a kitettség a legalacsonyabb volt.

A szakemberek már korábban is találtak kapcsolatot az autizmus és azok között, akik a nagyobb főutak mellett éltek. A levegőszennyezettség ugyanis maradandó idegrendszeri hatást fejt ki.

Más kutatók azonban ezt megkérdőjelezik, hogy a levegő megváltoztathatja az agy fejlődését és autizmushoz vezethetne. Uta Frith, a University College London kognitív fejlődés professzora szerint az összefüggés nagyon valószínűtlen, mivel nincs meggyőző mechanizmus arra vonatkozóan, hogy a szennyező anyagok olyan változást idéznének elő a fejlődő agyban, ami autizmust okoz.

Tehát nem lehet az mondani, hogy ok-okozati összefüggést találtak a szennyezett levegő és az autizmus között, az azonban elképzelhető, hogy némi kapcsolat van a kettő között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton

2024. Július 20. 07:13, szombat | Életmód

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára

2024. Július 18. 07:46, csütörtök | Életmód

Már mintegy 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata

Már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.