Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. Április 15. 09:25, szerda | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc rovata

Az én városom - Közülünk-közöttünk-értünk

Az én városom - Közülünk-közöttünk-értünk

Interjú Weisz Péterrel, a polgárőrség vezetőjével.

Katonák, rendőrök, önkormányzati rendészek járőröznek, igyekeznek betartatni a kijárási korlátozást. Az ő munkájukat segítik a polgárőrök, akik munka mellett, civilként, saját akaratukból vállalták a közrend és a közbiztonság fenntartásának segítését.

A járvány miatt nagy az egészségügyi kockázat. Nem féltek, hogy vírust visztek haza?

„Az idősebb és a kisgyerekes fiatalabb kollégáimnak valóban vigyázniuk kell, egyébként mindannyian óvatosak vagyunk, maszkot, kesztyűt viselünk, kezet mosunk. Én is a megfontoltabbak közé tartozom, általában is, de most mindenképpen, hiszen van egy csodálatos kislányom, Virág, aki most 8 éves.”

Régebben iskolák, óvodák környékén, a piacon, nagyobb rendezvényeken találkozhattam veletek. Mit csináltok a járvány idején?

„Az alapfeladataink megmaradtak, és ehhez most újakat is kaptunk. Az önkormányzat kérésére hangosbemondón keresztül tájékoztatjuk a lakosságot a kijárási korlátozásról. A rendőrséggel egyeztetetten, de önállóan járjuk a várost, és ügyelünk a rendre. Ha szükséges, élelmiszerüzletek közelében figyeljükaz időzónák betartását, figyelmeztetjük a csoportba verődött fiatalokat, ellenőrizzük a játszótereket.”

Nem igazoltathattok, nem használhattok kényszerítő eszközöket. Mivel „harcoltok”?

„Egy társadalmi szervezet önkéntesei vagyunk, a munkánkért nem jár fizetés. A Kis-Duna Polgárőr Egyesületnek 31 tagja van, ebből 21-22 fő dolgozik aktívan. A városban kivívott presztízs, a józan belátásra épített meggyőzés a legfőbb fegyverünk. Van, amikor elég, de előfordul, hogy ez nagyon kevés. Ha szólunk, elmennek, de aztán hamar visszaszivárognak. Sziszifuszi munka ez az egész, de jó szívvel csináljuk.”

Hát ez, valljuk be, édeskevés! El lehet ezzel érni valamit?

„Azért csinálom évtizedek óta, mert hiszem, hogy hasznos, amit a bajtársaimmal teszünk. Mindig vannak „bátor” legények, akik visszaszólnak, de végső esetben értesíthetjük a rendőrséget, megérkezésükig a renitenskedőt visszatarthatjuk. Igaz, a munkánk nem fenékig tejfel, de a visszajelzések szerint van haszna a ténykedésünknek.”

Nem egy nagy szervezet ez a mosonmagyaróvári polgárőrség.

„Persze, lehetnénk többen is, de normál helyzetben ennyi elég. Most viszont a szokásos 180-200 órás havi szolgálati időnk 400-500 óra közöttire nőtt. És mindezt munka mellett, hiszen mindenkinek van állása. Azért is dolgozunk, hogy ne terjedjen tovább a járvány, hogy minél előbb visszatérjen az élet a rendes kerékvágásba. Hogy jobb lesz-e a világ a járvány után? Nem hiszem. Minek örülnének azok, akik elveszítik a hozzátartozójukat, akiknek nem lesz munkájuk, akik felélik tartalékaikat? Kevesen jönnek ki ebből győztesen.”

Ha gyorsan osztok, szorzok, akkor ez az 500 óra több nappalt és éjszakát jelent polgárőrönként. Mit szól ehhez a család?

„Talán banális, de az aktív kollégáim ezt szeretetből, elhivatottságból vállalják. Nem könnyű, van, ahol nagyot sóhajt a feleség, „Már megint menned kell.” Az én nejem is ilyen, aztán mindegyikük hozzáteszi: „Vigyázz magadra és siess haza!” Ezt csak egy megértő társ mellett, megbízható családi háttérrel lehet csinálni.”

Vizsy Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.