Városlista
2021. október 26, kedd - Dömötör

Hírek

2021. Október 08. 14:10, péntek | Helyi

Az ismeretlen Agatha Christie

Az ismeretlen Agatha Christie

Az ismeretlen Agatha Christie címmel tartott előadást Tircsné Dr. Popper Valéria a Huszár Gál Városi Könyvtárban, az Országos Könyvtári Napok keretein belül.

Korabeli képeket, az eredeti könyvek borítóját és idézeteket is hozott az érdeklődőknek Tircsné Dr. Popper Valéria irodalomtörténész, aki az Országos Könyvtári napok keretein belül érkezett a Huszár Gál Városi Könyvtárba. Az ismeretlen Aghata Christie címmel tartott előadást, ahol a résztvevők bepillantást nyerhettek a krimi koronázatlan királynőjének életébe.

Agatha Christie életében ugyanis van 11 nap, amiről senki semmit nem tud. Amikor férje bejelentette, hogy válni akar hirtelen eltűnt. 11 napig senki sem tudta hol van, az autóját viszont megtalálták. Később aztán egy újságíró bukkant rá egy hotelben, ahová álnéven jelentkezett be. Erről a 11 napról későbbi interjúi kapcsán sem beszélt soha. Így nem csak regényei hanem élete is rejtelmessé vált. Az irodalomtörténész egészen gyerekkorától haláláig felidézte a közönségnek az írónő életét, de beszélt arról is, hogy regényeinek a felszínen túl van egy mélyebb olvasata is és több olyan utalás található műveiben, melyek Magyarországra vonatkoznak.

Az irodalomtörténész felhívta a figyelmet arra is, hogy bár krimiíróként tartjuk számon Agatha Christie romantikus regényeket is írt. 1930 és 1956 között 6 ilyen könyvet írt, Mary Westmacott álnéven. Olyannyira nem tudták ezt akkoriban, hogy még a saját kiadója sem tudta, hogy ezeket a romantikus regényeket valójában Agatha Christie írta. Az irodalomtörténész hozzátette: ezek a leginkább önéletrajzi ihletésű könyvei, melyeket ma is lehet kapni.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 26. 13:13, kedd | Helyi

Életmű kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Radó Gyuláné Kenesei Ilona életét és munkásságát bemutató kiállítás nyílt a Huszár Gál Városi Könyvtárban. A tárlat november 20-ig tekinthető meg.

2021. Október 26. 09:40, kedd | Helyi

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság - Az ELTE ellen lépett pályára a Mosonmagyaróvár

A Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi Nyugati csoportjában, az ELTE BEAC-ot fogadta a Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem.

2021. Október 25. 11:16, hétfő | Helyi

Fának csapódott a 20 éves máriakálnoki sofőr

Túl gyorsan hajtott, elvesztette uralmát a jármű felett és lesodródott az úttestről egy autós szombat reggel Halászi közelében.

2021. Október 22. 09:13, péntek | Helyi

Mosonmagyaróváron is indul a Zöld Busz Program